Restauratie van grootste catacombe in Rome voltooid

Na een jarenlange restauratie zijn de catacomben van Domitilla sinds deze week opnieuw voor het publiek toegankelijk.
04/06/2017 - 11:00
Een afbeelding in de catacomben
Een afbeelding in de catacomben © Catacomben van Domitilla

Tijdens de restauratie van de catacomben van Domitilla aan de Via Ardeatina in Rome, die sinds deze week opnieuw publiekelijk toegankelijk zijn, werden dankzij de modernste technieken talrijke muurschilderingen uit de derde en vierde eeuw opnieuw zichtbaar. Dinsdag werden zij aan het publiek voorgesteld.

Archeologen benadrukken het belang van de afbeeldingen in de catacomben van Domitilla, de grootse ondergrondse ondergrondse begraafplaats in Rome. Deze kunstwerken zijn de meest concrete en best zichtbare getuigen van de manier waarop christenen in de eerste eeuwen omgingen met de dood, zegt de archeoloog Fabrizio Biscotti, die de aandacht vestigt op het belang van twee afbeeldingen uit de tijd van keizer Constantijn (vierde eeuw). Dankzij lasertechnologie konden wij deze afbeeldingen die onder een donkere laag roet verborgen waren opnieuw blootleggen.

Stille getuigen van de doden en heiligenverering

De catacomben van Domitilla zijn een ondergronds gravencomplex van meer dan tien hectare groot. Het bestaat uit vier verdiepingen. Het gangenstelsel, dat uit de tufsteen werd uitgehouwen, is twaalf kilometer lang en bevat 26.250 graven. Volgens de archeologen werden er al vanaf de twee eeuw mensen begraven in het grafcomplex.

Fabrizio Biscotti: Het belang van deze catacomben nam plots sterk toe toen de pausen hier vanaf de vierde eeuw de verering van de heiligen, onder wie de soldatenheiligen Nereus en Achilleus, bevorderden. Ook het graf van de Heilige Petronilla, die volgens het volksgeloof de dochter was van de Heilige Petrus, was bijzonder populair. Paus Leo III (795-816) liet de stoffelijke resten van de heiligen Nereus en Achilleus naar de thermen van Caravalla overbrengen, toen de onzekerheid toenam bij de ondergang van het Romeinse Rijk. Daarna raakten de catacomben van Domitilla in de vergetelheid, tot ze in de zestiende eeuw werden herontdekt. Vanaf de achttiende eeuw werden zij voor het eerst grondig bestudeerd door wetenschappers.

Bron: Kathpress.at/KRO.nl