Overleggroep Slachtoffers-Kerk: ‘Paus geeft krachtig signaal’
Paus Franciscus heeft de voormalige bisschop van Brugge tot de lekenstaat teruggebracht. Dat besliste de paus op 11 maart ll. Op 20 maart werd de beslissing overgemaakt aan Roger Vangheluwe, die al jaren een verborgen leven in de abdij van Solesmes (Frankrijk) leidt. Vangheluwe nam op 22 april 2010 ontslag als bisschop van Brugge nadat bekend werd dat hij jarenlang een minderjarig neefje seksueel had misbruikt.
De bisschoppen van België drongen de voorbije jaren meermaals aan op laïcisering, d.w.z. de terugkeer tot de lekenstaat, waardoor betrokkene al zijn titels verliest. Ook tijdens de parlementaire commissies zeiden ze dit.
‘De beslissing heeft maar één betekenis, namelijk dat de paus een krachtig signaal geeft’, zegt Jan Hertogen, van de Overleggroep Slachtoffers-Kerk. ‘Het is weerzinwekkend dat hij dertien jaar lang misbruik heeft kunnen plegen, en dat had te maken met het maatschappelijke aanzien dat hij genoot en waar de familie voor boog. De twee interviews die Marc Vangheluwe gaf, hebben velen wakker geschud, en hebben ook mij de ogen geopend. Aanvankelijk vroeg zijn neef het ontslag uit de klerikale staat niet. Het is ook voor mij maar een secundair punt in de maatschappelijke verwerking.
Het brengt op zich weinig bij, erkenning en opvolging van de slachtoffers is van groter belang.
Wie het hardst om dit ontslag riep, had vaak het minst oog voor de noden van de slachtoffers en voor wat de Kerk reeds voor hen deed.’
Met de Franse abdij waar hij al jaren verblijft, is evenwel afgesproken dat hij verder in afzondering kan verblijven. Vangheluwe zelf nam zich na het horen van het verdict voor om een leven van inkeer en boete te blijven leiden. ‘Dat tweede aspect zegt mij op zich niets’, zegt Jan Hertogen. ‘Alleen de paus kon dit doen. Op zich is Roger Vangheluwe nu vrij om zich als gewone burger vrij te vestigen, maar ik hoop dat er bij hem waarachtig schuldinzicht groeit of gegroeid is. In die zin is dit een betere positie voor hem.’