De Vraagbaak: Gebeurt alles met een reden? [podcast]
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Apple Podcast
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
God als poppenspeler?
Een God die alle touwtjes in handen houdt is een problematisch beeld. Tegelijk heb je bij gebeurtenissen soms het gevoel: hier zit een reden achter. Bijvoorbeeld na een wat moeilijke vergadering of evenement naar huis rijden en door een donkere hemel zonnestralen zien breken. Dat is dan precies alsof God je wil zeggen: “Ik ben er, wees maar gerust.” Of als je na een ontmoeting denkt: dat is nu toch vreemd, dat ik die persoon juist nu tegenkom, en met hem of haar daarover spreek.
Vrijheid, blijheid
God is in eerste instantie liefde, maar ook vrijheid is belangrijk: God heeft ons als vrije mensen geschapen, we kunnen Hem zelfs de rug toekeren. In die zin gebeuren bepaalde dingen niet door God.
“Dat betekent wel dat ik heel dankbaar kan zijn voor sommige ontmoetingen.” (Hans Geybels)
Trouwens, als God zou zitten achter positieve ervaringen, zit Hij misschien ook achter negatieve dingen.
Contradictie?
God is dus enerzijds alwetend en almachtig, en laat ons anderzijds onze vrijheid. Augustinus, de kerkvader, vergelijkt dit met ouders: zij weten soms heel goed wat hun kind gaat doen, en toch komen ze niet tussen. Tegelijk staan ze wel klaar voor hun kind wanneer het nadien bij hen komt aankloppen als iets niet goed geweest is.
“Voor mij is Gods alomtegenwoordigheid fundamenteel: Hij is er altijd.” (Kristl Van Cleemput)
Met Hem kan je dan ook nadenken over situaties waarvan je denkt dat Hij ze zo toch niet bedoeld kan hebben, en eruit leren hoe je er zelf beter uit kan komen voor andere mensen.
De eindbalans
Je kan één en ander trouwens ook bekijken in het licht van het einde der tijden. Eén van de panelleden moest heel wat jaren geleden op televisie commentaar geven bij de uitvaart van heel wat jongeren na een busongeval dat in Sierre plaatsvond. Op dat moment kon hij enkel zeggen dat God bestaat en het leven van die kinderen daar ging voltooien. Als we het hebben over Gods ‘uiteindelijke’ almacht, dan bedoelen we volgens hem dit: de eindbalans dat het allemaal ergens zin heeft of krijgt.
Bevrijdend
Dit is een bevrijdend godsbeeld, dat alles te maken heeft met wat men in het Frans ‘espérance’ noemt: de fundamentele hoop dat het niet tevergeefs is, dat het goed komt.
“Vanuit die fundamentele hoop leef ik.” (Hans)