Kan 'robotpriester' roepingentekort oplossen?

Op de Luthertentoonstelling in Wittenberg werd een 'robotpriester' voorgesteld, als aanzet tot bezinning en debat.
11/06/2017 - 12:32
De robotpriester
De robotpriester © You Tube

Op de Wereldtentoonstelling van de Reformatie in Wittenberg, waarmee de  500ste verjaardag van de publicatie van de stellingen tegen de aflatenhandel van kerkhervormer Maarten Luther en de ontwikkeling van de boekdrukkunst wordt herdacht, is deze week een robotpriester voorgesteld. De uitvinding luistert naar de naam BlessU-2. De robot kan zijn armen omhoog heffen, praten, de handen openen, licht uitstralen en de zegen schenken in vijf talen. De robotgeestelijke is geen utopie, schrijft de krant The Guardian. In een boeddhistische tempel in Peking werd vorig jaar een robot in gebruik genomen die mantra’s reciteert.

Initiatiefnemer Stephan Krebs hoopt dat de robot mensen helpt nadenken over de betekenis van het ontvangen van een zegening. Dit moet provoceren tot een breed debat. Mensen zijn nieuwsgierig, geamuseerd of geïnteresseerd. Tegelijk zijn er stemmen in de Kerk die benadrukken dat de rol van de mens van essentieel belang blijft.

Moraaltheoloog Alexander Lucie-Smith verwerpt de automatisering van het priesterambt. Toegegeven, te vaak is het priesterambt een soort lopendebandwerk. Sommige geestelijken voelen zich na een druk weekend als een soort sacramentenmachine. Maar in de katholieke Kerk blijven sacramenten afhankelijk van menselijke bemiddeling. De feilbare mens zal steeds de voorkeur blijven krijgen op de koude mechanica van een robot.

Bron: Kipa-Apic/The Guardian