De Vraagbaak: Hoe omgaan met ontgoochelingen? [podcast]
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Apple Podcast
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
Ontgoocheld in de ander en ontgoocheld in jezelf
Hier moeten we eerst en vooral onderscheid maken tussen ontgoocheld zijn in andere mensen, en in jezelf. In het laatste geval ga je er best even bij zitten om te overwegen wat er allemaal gebeurd is en waarom, om er uiteindelijk uit te leren. Dat is natuurlijk moeilijker als je in een ander ontgoocheld bent, al kan je ook hieruit iets leren, zowel over de ander als over jezelf. Het is belangrijk iets van alle kanten te bekijken.
“Ontgoocheld zijn omdat je te hoge verwachtingen hebt gesteld: ik denk dat dit één van de grootste dingen is die ons overkomen.” (Kristl Van Cleemput)
Het is dan ook belangrijk je verwachtingen bij te stellen, al betekent dit niet dat je alles moet gaan weg relativeren.
Waarom word ik zo snel ontgoocheld?
Dit is een belangrijke vraag, waarbij zowel objectieve als subjectieve aspecten komen kijken. Het antwoord heeft vaak met mezelf en mijn verleden te maken. Het komt er niet zelden op neer geduld te hebben met anderen én met jezelf.
“Eén element is heel belangrijk voor mij geworden: hoe blijven we in de ander toch Jezus zien?” (Hans Geybels)
Dit kan helpen, zelfs in erg moeilijke situaties waarbij een ander je voortdurend ontgoochelt.
Als christen het verschil maken
Een panellid vertelt over een vriend bij wie ingebroken was. In eerste instantie was die vriend bijzonder kwaad op de onbekende inbreker, maar hij wist dit om te buigen tot iets positiefs: samen met zijn gezin begon hij te bidden, ook voor de dief. Daardoor werd hij zelf milder. Jezus is hierin een voorbeeld: hoe vaak Hij ook ontgoocheld werd door Zijn leerlingen, toch bleef Hij steeds mild voor hen. Niet in het minst voor Petrus, de eerste van de apostelen. Een apocrief verhaal dat vertelt hoe Petrus de verrezen Jezus ontmoet terwijl die op weg is naar Rome, maakt dit maar al te duidelijk.
Geduld met jezelf
“Geduld hebben met jezelf is de eerste voorwaarde om geduld te kunnen hebben met iemand anders.” (Kristl)
Hier vertelt een panellid over een leerling die een heleboel problemen had en af en toe bij haar kwam met de mededeling “Ik heb een probleempje”. Daarop reageerde zij met “Eén probleempje, dat gaan we proberen op te lossen.” Dat geldt ook voor onszelf: laten we onze problemen één voor één aanpakken. Tegelijk is de hoop dat het beter wordt essentieel, op voorwaarde dat je jouw verwachtingen niet te hoog stelt en niet àlles zomaar met de mantel der liefde toedekt.