Hans Debel over de nieuwe wegen van Amoris laetitia
Met de postsynodale apostolische exhortatie Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde) schreef paus Franciscus een opmerkelijk en inspirerend werkstuk. Hij bracht er het werk van de twee bijeenkomsten van de bisschoppensynode over huwelijk en gezin mee tot een synthese. Dit boek blikt terug op het synodale proces waaraan de exhortatie ontsproten is en geeft enkele aanzetten om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
De afzonderlijke hoofdstukken schetsen de achtergrond waartegen de exhortatie tot stand is gekomen, geven een overzicht van de gevarieerde inhoud van het document en peilen naar de reacties die de tekst wereldwijd heeft losgemaakt. Vervolgens gaat het boek dieper in op de uitdagingen die in exhortatie besloten liggen voor de Kerk in Vlaanderen. De Kerk staat meer bepaald voor de uitdaging om in een begrijpelijke taal te getuigen van de vreugde van de liefde, om verloofden én gehuwden in de begeleiding op de weg naar en van het huwelijk ernstig te nemen in hun verlangen om te groeien in liefde, en om de kunst van de onderscheiding te ontwikkelen in dialoog met de complexe realiteit van gezinnen vandaag.
Aldus vormt dit boek een uitnodiging om, zoals de paus in Amoris Laetitia vraagt, het synodale proces voort te zetten in onze lokale kerk. Het wil pastorale verantwoordelijken inspiratie aanreiken en bemoedigen om nieuwe wegen te verkennen teneinde jonge mensen en mensen in kwetsbare situaties te verwelkomen, te begeleiden én te integreren in onze kerkgemeenschap.
Hans Debel is Bijbelwetenschapper en lid van de stuurgroep van de Vlaamse Bijbelstichting. Hij werkt als stafmedewerker theologische studies aan het Grootseminarie van Brugge, waar hij Bijbels Hebreeuws en exegese van het Oude Testament doceert. Hij is als vrijwillig wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven.
Praktisch
- Hans Debel, Tussen traditie en vernieuwing: de nieuwe wegen van Amoris Laetitia, Averbode/Erasme, 2017, 144 p., 14 x 21 cm, ISBN 978-90-317-1824-5, 19,50 euro.
- Bestel via de Kerknet-shop