Mechelse jezuïeten gastvrij voor minderjarige vluchtelingen

De jezuïeten zullen in Mechelen vijftien niet-begeleide minderjarige vluchtelingen opvangen.
16/06/2017 - 12:10
Gevel van de jezuïeten in de Bruul
Gevel van de jezuïeten in de Bruul © Frans Mistiaen/Jezuïeten

De kleine gemeenschap van de jezuïeten in Mechelen stelt Huis Leliëndal vanaf augustus open voor de opvang van vijftien niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Het gaat om jongeren die in Mechelen zelf school lopen. De opvang van de jongeren gebeurt met de steun van het stadsbestuur en onder coördinatie van  Jeugdzorg Emmaüs Regio Mechelen, die de jongeren al sinds juni 2016 begeleidt op hun integratietraject.

Trouw aan het charisma van de jezuïeten

De vestiging van de jezuïeten in Mechelen is een van de oudste van ons land. Een groepje jezuïeten vestigde er zich al 405 jaar geleden. Doorheen de eeuwen verdiende de gemeenschap onder meer ook haar sporen in hetonderwijs en de pedagogische begeleiding van jongeren in het algemeen. Maar ook dit bloeiende klooster, dat onder meer bekend werd door de uitgaven van Kerk en Wereld, ontsnapte het voorbije decennium niet aan het dalende aantal nieuwe roepingen. Uiteindelijk moest ook de uitgeverij van Kerk en Wereld, bekend door de vele tijdschriften en affiches, sluiten.

In samenwerking met Jeugdzorg Emmaüs Regio Mechelen zal de vrijgekomen ruimte vanaf de zomer benut worden om vijftien niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, die sinds juli 2016 begeleid worden in de leefgroep Juneco van Jeugdzorg Emmaüs, op te vangen in het jezuïetenklooster. Lynn Proven, coördinator van de leefgroep Juneco: De jongeren verhuizen op 22 augustus naar het klooster. Belangstellenden kunnen op dinsdag 20 juni al eens een kijkje komen nemen op de Bruul.

Begeleiding van minderjarige vluchtelingen

Momenteel bestaat de leefgroep uit 13 jongeren, tussen 12 en 15 jaar. Zij zijn afkomstig uit Afghanistan, Eritrea, Somalia, Syrië en Sri Lanka. De groep telt vier meisjes, zegt Lynn Proven. Wij hebben enkele nieuwe aanvragen, zodat de leefgroep tegen augustus tot 15 kan worden uitgebreid. De jongeren verhuizen dan met hun leefgroep, die sinds juni 2016 bij Emmaüs in Duffel verblijft. De omkadering bestaat uit zes begeleiders. Er is een nachtbegeleider en de jongeren krijgen psychologische en pedagogische begeleiding. Een maatschappelijk werkster helpt hen bij procedures voor de erkenning en hun integratie.