Willem-Alexander voor het eerst officieel op bezoek bij de paus
De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag een officieel bezoek aan paus Franciscus. Een hoewel Willem-Alexander en de paus elkaar al voor de derde keer ontmoeten en de paus geregeld staats- en regeringsleiders ontvangt, blijft het bezoek opmerkelijk. Dat heeft te maken met de geschiedenis weet Stijn Fens: De Oranjes hebben niet bepaald de deur in het Vaticaan platgelopen. Nederland had geruime tijd de twijfelachtige eer zo'n beetje het enige land te zijn waarvan het staatshoofd nog niet op audiëntie was bij de bisschop van Rome.
Moeizame verhouding met de katholieken
Pas in maart 1985 betrad koningin Beatrix als eerste Nederlandse vorstin het Vaticaan. Dat heeft alles te maken met een eeuwenlange, moeizame verhouding tussen protestanten en katholieken in Nederland, legt Fens uit. Maar in 2005 weigert Beatrix om naar de begrafenis van paus Joannes Paulus II te gaan ondanks het aandringen van velen.Veel katholieken waren onaangenaam verrast, onder meer oud-premier Dries van Agt, en beschouwden dit als een affront aan de Nederlandse katholieken.
Bondgenoten
Koning Willem-Alexander is de eerste die het juk van de geschiedenis heeft afgeschud. In 2002 trouwt hij met de katholieke Argentijnse Máxima Zorreguieta en in 2013 zijn Máxima en Willem-Alexander, dan nog als prins en prinses, aanwezig bij de inauguratie van paus Franciscus. Ondertussen zijn de koning en koningin met hun kinderen op privé-audiëntie bij Franciscus geweest en morgen is er een officieel bezoek. Stijn Fens: Het koningspaar bezoekt eerst de kerk der Friezen, pleisterplaats van de Nederlandse pelgrims in Rome. Daarna ontmoeten Willem-Alexander en koningin Máxima de paus in zijn privébibliotheek. Bij die gelegenheid krijgt de paus een bevelhebbersstaf van Willem van Oranje aangeboden, die ooit door de Spanjaarden werd buitgemaakt bij de slag op de Mookerheide (1574).
Bron: Trouw/Reformatorisch Dagblad