Met de app naar de kerststal
k.ERF biedt moderne manier aan om Kempense kerststallen te bezoeken
Sint-Franciscus mag dan wel te boek staan als de uitvinder van de kerststal, ook in de Kempen kennen ze er wat van. Erfgoedcel k.ERF is actief in Balen, Dessel, Geel, Laakdaal, Meerhout, Mol en Retie en bracht 26 kerststallen in die gemeenten in kaart. „k.ERF werkt al langer met de app izi.TRAVEL om tochten aan te bieden”, zegt Annick Van herp van Erfgoedcel k.ERF.
„Kerststallen bepalen mee de unieke sfeer van de Kempen in de kerstperiode”, vult schepen van onder meer toerisme en erfgoed Koen Claessens (Nieuw Retie) aan. „Vroeger werden bustochten georganiseerd om in groep kerststallen te bezoeken. Blijkbaar is daar vandaag geen markt meer voor, want die tochten worden amper nog georganiseerd. Mensen bezoeken de stallen blijkbaar liever individueel en op een moment dat hen best uitkomt. De app izi.TRAVEL biedt hen de mogelijkheid dat op een eenvoudige manier te doen.”
De app kan op een smartphone worden gedownload of geraadpleegd op een pc. „Het is makkelijk om een route uit te stippelen en die vervolgens via gps te volgen”, zegt Annick Van herp. „We werken niet met een vooraf uitgestippelde route. Iedereen kan zelf bepalen welke kerststallen hij of zij wil bezoeken. Om door de bomen het bos te blijven zien, kozen we ervoor enkel de grote kerststallen in de app op te nemen.”
De kerststallenapp is een primeur voor Vlaanderen. „Uit de eerste cijfers blijkt dat dagelijks een dertigtal mensen de applicatie bekijkt, niet slecht voor een nieuw initiatief dat nog meer naambekendheid moet krijgen”, vervolgt Koen Claessens. „Volgend jaar wil Erfgoedcel Noorderkempen – dat is de regio rond Turnhout – ook de app gebruiken om de kerststallen uit die regio makkelijk bereikbaar [node:field_streamers:0] te maken”, vult Van herp aan.
„Een van de redenen waarom we de app lanceerden, is een hart onder de riem te steken van de vele vrijwilligers die jaarlijks de schouders zetten onder de opbouw van een kerststal”, geeft Koen Claessens aan. „Zij doen dat volkomen belangeloos en verdienen onze waardering.”
Alvast een kerststal die elk jaar weer door vrijwilligers wordt opgebouwd, is die op de markt in Retie. Dit jaar staat ze er voor de 55ste keer. In 1961 richtte Karel Kempen De Brug op, een vereniging voor en door personen met een beperking. In 1963 bouwde De Brug in samenwerking met de gemeente een Kempische kerststal, die op 23 december op de Markt werd opgebouwd. De stal was dat jaar voor het publiek toegankelijk in de periode na de middernachtmis en tot Driekoningen.
De oorspronkelijke wassen beelden werden vervaardigd door de clarissen, maar werden vernietigd bij een brand. De houten beelden die vandaag in de stal prijken, zijn van de hand van de Retiese kunstenaar Bert Vercaigne. Hij vervaardigde ze in de jaren 1960 en inspireerde zich daarbij op de stijl van The Beatles. Zo herkent de bezoeker in het kapsel van Jozef de typerende haarstijl van de Britse groep.
Gerda Vercaigne, Berts dochter, trad in vaders voetsporen en maakte de beelden van de miniatuurstal in Kasterlee. Bovendien werkt ze nog steeds actief mee aan de aankleding van de beelden voor de stal in Retie.
Zoals wel meer kerststallen in de Kempen heeft de stal in Retie een extra trekpleister met de levende dieren die haar van bij het begin bevolkten. In 1963 was de enige bewoner een os, maar omdat die enige vernielingen aanbracht, keerde hij later niet meer terug. Tegenwoordig zijn er in de stal schapen en een ezel te bekijken.
De app izi.TRAVEL kunt u gratis downloaden in de App Store en kunt u ook raadplegen op https://izi.travel/nl.