Kardinaal Müller niet langer prefect Congregatie voor Geloofsleer
Einde aan het vijfjarige mandaat van de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en bekendmaking van de naam van de opvolger. Zo luidt de titel van het persbulletin dat de persdienst van het Vaticaan vanmiddag heeft gepubliceerd. De volledige tekst van het communiqué: Paus Franciscus heeft kardinaal Gerhard Ludwig Müller zijn dank betuigd aan het einde van zijn termijn van vijf jaar als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en als voorzitter van de Pauselijke Commissie ‘Ecclesia Dei’, de Pauselijke Bijbelcommissie en de Internationale Theologische Commissie. Hij heeft mgr. Luis Francisco Ladaria Ferrer, jezuïet en titulair aartsbisschop van Tibica, die tot nu secretaris van de congregatie was, benoemd om hem in dezelfde opdrachten op te volgen.
Luis Francisco Ladaria Ferrer werd in 1944 geboren in het Spaanse Manacor. In 1966 trad hij in bij de jezuïeten en werd in 1973 tot priester gewijd. Op 9 juli 2008 werd hij benoemd tot titulair aartsbisschop van Tibica en secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer.
Geen volslagen verrassing
De niet-verlenging van het mandaat van kardinaal Müller als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer komt niet meteen als een volslagen verrassing. Vrijdagavond publiceerden Corrispondenza Romana en Rorate Caeli, twee als conservatief bekend staande Italiaanse blogs, al dat Paus Franciscus de termijn van kardinaal Gerhard Ludwig Müller (69) als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer niet zou verlengen. Vanmorgen hebben andere Italiaanse media – onder meer de kranten La Stampa en Il Messaggero – het nieuws overgenomen. Het Vaticaan had tot vanmiddag alleen willen bevestigen dat paus Franciscus de Duitse curiekardinaal vrijdag in audiëntie heeft ontvangen. Gerhard Müller werd op 2 juli 2012 door paus Benedictus XVI benoemd tot prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Paus Franciscus bevestigde hem in deze positie op 16 maart 2013 en verhief hem op 22 februari 2014 tot kardinaal. Morgen zondag 2 juli is het dus precies vijf jaar geleden dat Müller werd benoemd aan het hoofd van het dicasterie dat waakt over de zuiverheid van de katholieke leer.
Tertio
Er wordt al langere tijd gespeculeerd over een mogelijk vertrek van kardinaal Müller aan het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer. Vooral nadat hij uitspraken had gedaan die niet naar de zin van paus Franciscus zouden zijn geweest. Zo uitte Müller bezwaren tegen bisschoppenconferenties die een eigen interpretatie gaven van wat de apostolische exhortatie Amoris laetitia zegt over de toegang tot de communie voor hertrouwde echtgescheidenen, terwijl de paus zelf sommige van deze interpretaties juist had toegejuicht. Zelf ontkende de kardinaal in een lang en exclusief interview met Tertio van woensdag 1 maart 2017 met klem dat Amoris Laetitia het geloof in gevaar zou brengen. Hij betreurde bovendien dat bepaalde kardinalen, onder meer de Amerikaan Raymond Burke, zo openlijk de paus uitdaagden over Amoris Laetitia, want dat berokkent schade aan de Kerk. Tegelijk onderstreepte hij dat barmhartigheid zonden niet onder de mat veegt en dat het huwelijk één en onverbrekelijk is en blijft.
Vertrouweling van paus Benedictus XVI
Gerhard Ludwig Müller, in 1978 gewijd tot priester van het bisdom Mainz, maakte carrière als academisch theoloog. Hij schopte het tot hoogleraar dogmatiek aan de universiteit van München. In 1997 werd hij lid van de Internationale Theologencommissie, de theologische denktank voor de paus en de Romeinse Curie. In 2002 benoemde paus Joannes Paulus II hem tot bisschop van Regensburg. Kort daarna werd hij lid van de Congregatie voor de Geloofsleer. Müller stond op zeer goede voet met de toenmalige prefect, kardinaal Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Die stond vanaf 1981 tot aan de dood van Joannes Paulus II – meer dan 23 jaar – aan het hoofd van de geloofscongregatie. Müller werd door Benedictus aangesteld als uitgever van diens verzamelde theologische werken, die in 2012 verschenen.
Bron: Bolletino Vaticano/Tertio/kro.nl