Het slimste passieverhaal ter wereld
IJD werkt een passiespel uit voor jong en oud om spelers de rijkdom van het verhaal te leren kennen
Wat weet je over Golgotha? Schedelplaats, calvarieberg, gekruisigd, Jeruzalem. Het had een vraag en de bijbehorende antwoorden kunnen zijn in De Slimste Mens ter Wereld. Het is echter niet Erik Van Looy die de vraag stelt tijdens zijn populaire quiz op televisie. Het is wel een van de vragen van het De Passiespel dat IJD, de dienst voor jongerenpastoraal in het bisdom Antwerpen, ontwikkelde naar aanleiding van De Passie op 24 maart op de Grote Markt van Lier.
„Met het De Passiespel willen we jeugdbewegingen spelenderwijs het passieverhaal laten verkennen”, zegt Anaïs Fayt van IJD. „Zo willen we belangstelling opwekken voor het spektakel in Lier en terzelfder tijd jongeren laten kennismaken met de rijkdom van het passieverhaal van Jezus Christus.”
„Het De Passiespel is een combinatie van diverse spellen en quizzen”, legt Anaïs Fayt uit. „Er zitten elementen in van het traditionele Trivial Pursuit, maar ook van De Slimste Mens ter Wereld. Voorts zijn in het De Passiespel klassieke spelletjes verwerkt die een net iets andere invulling krijgen.” Eén, twee, drie passie is bijvoorbeeld een variant op het gekende Eén, twee, drie piano. In de passieversie moeten de jongeren niet stokstijf stil blijven staan, maar mensen nabootsen die passioneel liefhebben of verschrikkelijk lijden zoals Jezus aan het kruis.
Een derde onderdeel van het De Passiespel kreeg de noemer tekenen of acteren opgeplakt. Een gebeurtenis of personage, bijvoorbeeld de voetwassing of Pontius Pilatus, moet worden uitgebeeld of getekend.
Voor het vierde en laatste deel van het spel moeten de jongeren gebruik maken van de Bijbel. Ze krijgen de verwijzing naar een Bijbelvers met een liefdesboodschap of naar een vers uit het lijdensverhaal. Dat vers moeten ze in een bijbel of online opzoeken, om er vervolgens inhoudelijk mee aan de slag te gaan.
„We vonden het bij de uitwerking belangrijk voldoende spelelementen in het De Passiespel te steken om het attractief te maken voor jeugdbewegingen, zonder echter de inhoud achterwege te laten”, zegt Anaïs Fayt.
Alle plussersafdelingen van het bisdom kregen het De Passiespel intussen toegestuurd en via de nationale hoofdkwartieren werd het spel ook verspreid bij de andere jeugdbewegingen.
„Toen het De Passiespel was uitgewerkt, kwamen we tot de vaststelling dat het na enkele kleine aanpassingen ook perfect speelbaar is door volwassenen”, vervolgt Anaïs Fayt. „We haalden er de iets meer actieve spelletjes uit en houden een inhoudelijk sterk spel over dat makkelijk tijdens een vergadering aan tafel kan worden gespeeld door bijvoorbeeld een pastoraal team. Het luik waarbij de spelers aan de slag gaan met Bijbelverzen krijgt in de versie voor volwassenen wel een iets ruimere en meer diepgaande invulling dan bij de jongeren.”
Het De Passiespel van IJD vindt u op www.depassie.be.