Van GPS tot IJD Gent Student
IJD Gent gooit het over een andere boeg met de studentenpastoraal
De studerende jeugd liet de blok- en examenperiode van het eerste semester achter zich en vatte intussen, hopelijk vol goede moed, het tweede semester aan. Aan zijn allereerste tweede semester toe is IJD Gent Student, de vernieuwde studentenpastorale werking van IJD jongerenpastoraal in het bisdom Gent, die aan het begin van dit academiejaar werd gelanceerd.
Tot vorig academiejaar maakte StudentenPastoraal Gent, met een knipoog naar het navigatiesysteem kortweg GPS genoemd, nog de studentenpastorale dienst uit in de Arteveldestad. „GPS was een heuse studentenvereniging”, zegt Charlotte Braeckeveldt, coördinator van IJD Gent. „Ze was aangesloten bij de koepel van studentenkringen van de UGent en werd geleid door een presidium dat diverse studentikoze activiteiten organiseerde. Daartoe behoorde ook een cantus. De leden van het presidium hadden zelfs hun eigen studentenlinten.”
De voorbije drie jaar kwam er evenwel sleet op de formule. „Eén na één verlieten de drijvende krachten het presidium”, zegt Charlotte Braeckeveldt. „We zochten lang naar een oplossing, maar omdat we geen opvolgers meer vonden om een nieuw presidium te maken, besloten we uiteindelijk toch om GPS na vijftien jaar op te doeken.”
Dat het presidium van GPS geen opvolgers vond, betekent echter niet dat de studentenpastorale activiteiten niet meer gesmaakt werden. Kortom, tijd voor een nieuwe aanpak. „Voortaan neemt ons studentenpastorale aanbod de vorm aan van een werking in plaats van een vereniging”, zegt Braeckeveldt. „Collega Karen Germeys, onze studentenpastor, en ik werken de activiteiten uit. Een groepje van enkele studenten steekt waar mogelijk een handje toe en geeft ons advies. De leuze van GPS, Vaar naar het diepe, behielden we.”
Ruggengraat van [node:field_streamers:0] IJD Gent Student blijft de wekelijkse eucharistieviering op donderdagavond in het Gentse Seminariehuis. „Ook in onze andere activiteiten staat de christelijke boodschap voorop”, licht Charlotte Braeckeveldt de werking toe. „Zo planden we voor dit semester een avond over de spirituele strijd in The Lord of the Rings, een creatieve vasten waarbij we van alles knutselen om ons voor te bereiden op Pasen, evenals een paaskaraoke waarin we afwisselend reguliere liedjes en christelijke worship muziek zingen. De typisch studentikoze activiteiten, zoals een cantus, laten we over aan de studentenkringen.”
Slaat het nieuwe concept aan bij de studenten? „Dat moeten we elke keer weer afwachten”, zegt Charlotte Braeckeveldt. „Je kunt het moeilijk voorspellen. Studenten bereiken blijft alleszins een grote uitdaging. We promoten onze activiteiten weliswaar via de sociale media en gaan flyeren aan elke campus, maar de respons is gering. Jongeren op studentenleeftijd zijn misschien niet tegen Kerk en geloof, maar er zich voor verplaatsen, doen ze ook weer niet. Bovendien heb ik de indruk dat de diepere levensvragen vaak pas na de studententijd naar boven komen. De jongeren van vandaag zijn spirituele laatbloeiers.”
Voor de grootste instroom voor IJD Gent Student tekenen dan ook van leden van plaatselijke Jokrigroepen en misdienaarwerkingen die in Gent gaan studeren. „Wekelijks zakken zowat dertig studenten af naar de jongerenviering”, zegt Charlotte Braeckeveldt. „De jongste jaren kreeg hun aantal een knak. Toen ik zelf nog student was, waren we nog met dubbel zoveel. Toch mogen we ons niet laten ontmoedigen door aantallen. Overal in de Kerk worden gemeenschappen immers kleiner. Wellicht is dat dan ook de weg van de toekomst: een kleine groep, maar bijzonder gemotiveerd.”