Rome publiceert brief over kwaliteit hostie en miswijn
In een nieuwe rondzendbrief vraagt de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten van de bisschoppen een absoluut respect voor de normen waaraan de productie van hosties en miswijn moeten voldoen. Het document suggereert de bisschoppenconferenties ook om in elk land een controle-instantie te installeren. De brief, die zaterdag werd gepubliceerd en ondertekend is door kardinaal Robert Sarah, prefect, en mgr. Arthur Roche, de secretaris van de congregatie, kwam er op vraag van paus Franciscus. Het document is gericht aan de diocesane bisschoppen, de behoeders van het liturgische leven, en vraagt hen nadrukkelijk om te waken over de kwaliteit van de hostie en de miswijn.
De norm voor het gebruik van de tarwe en druivenwijn voor de eucharistie is niet louter disciplinair – en dus vatbaar voor aanpassingen – maar ze is theologisch gemotiveerd en geworteld in de geloofstraditie, dat wil zeggen Bijbels, historisch en theologisch. Jezus Christus heeft de eucharistie ingesteld met ongedesemd tarwebrood en wijn van de wijnstok. Hij heeft zichzelf vergeleken met de graankorrel die sterft in akkergrond (Joh 12,24) en zich de ware wijnstok genoemd (Joh 15,1): alleen tarwebrood en druivenwijn mogen worden gebruikt als grondstof voor het sacrament van de eucharistie.
Het document speelt in op de vaststelling dat heel wat priesters hun hosties en miswijn niet meer (kunnen) aankopen bij religieuze congregaties, die vaak een eeuwenlange traditie ter zake hebben, maar in een grootwarenhuis of op internet. De congregatie wil elke twijfel over de geldigheid uitsluiten en de geldigheid laten garanderen door de gepaste attesten. Elke bisschop moet zijn priesters, in het bijzonder de pastoors en rectoren, wijzen op hun verantwoordelijkheid ter zake. D.w.z. de verantwoordelijkheid om het absolute respect voor de normen van de kant van de producenten van wijn en brood voor de eucharistie te verifiëren.
Glutenarm en ggo’s wel, glutenvrij niet
In verband met de normen verwijst de brief naar de instructie Redemptionis Sacramentum uit 2004. Daarin staat duidelijk dat het heilig misoffer uitsluitend mag worden opgedragen met ongedesemd brood van pure tarwe, zonder risico op corruptie. Hosties gemaakt met glutenarm tarwemeel kunnen onder bepaalde voorwaarden (ze moeten nog voldoende gluten bevatten) wel worden toegelaten. Maar glutenvrij kan niet, omdat door het volledig ontbreken van gluten de aard van het product veranderd zou worden. Hosties gemaakt van genetisch gemanipuleerde tarwe voldoen ook aan de normen. Voor mensen die om gezondheidsredenen de hosties of de wijn niet kunnen verdragen, kunnen de bisschoppen een toelating geven voor wijnmost: dat is druivensap dat nog niet volledig gegist is.
Tot slot suggereert de congregatie dat de bisschoppenconferenties de meest geschikte en gezaghebbende instantie zijn om de authenticiteit van hosties en wijn te waarborgen en toe te zien op een geschikte distributie en verkoop van de producten.
Bron: Zenit