Meer dan een bord eten
Rest-o-rant biedt kansarmen een vers driegangenmenu
Jatten en teljoren, dat zijn natuurlijk kopjes en borden. In Arendonk betekent Tel-oor echter veel meer dan het bord dat op het logo prijkt. De gegadigden die in Rest-o-rant een maaltijd komen nuttigen, tellen nauwgezet hun centen en ‘oor’ verwijst naar het feit dat de organisatie wil luisteren naar haar leden.
„Tel-oor is een project van vzw De As”, zegt projectverantwoordelijke Ann Hermans. „Het richt zich op mensen in kansarmoede en werkt inclusief. Op ontmoetings- en vormingsmomenten is iedereen welkom. Tijdens een vorming focussen we op energie, op energiebesparende maatregelen en op de rechten van huurders. In het Rest-o-rant bieden we gezonde en evenwichtige maaltijden aan tegen democratische prijzen. De ingrediënten halen we ’s weekends op bij handelaars in de regio. Zo werken we samen met enkele plaatselijke bakkers en met de vzw Grensloos, die instaat voor de groentebedeling.”
In samenwerking met het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader, de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Antwerpen wil de organisatie gezonde en betaalbare maaltijden aanbieden. Door een beroep te doen op lokale handelaars wil ze duurzaamheid en voedselverlies tegengaan.
Leden met een vrijetijdspas van het OCMW betalen 2 euro voor een maaltijd. Die omvat een driegangenmenu met verse soep, een verrassingsgerecht met culinaire overschotten en een dessert. Wie bovendien mee komt koken, eet gratis.
„Terwijl we koken, praten de leden spontaan over hun familiale situatie. Ze stellen vragen en weten vaak niet waar ze naartoe kunnen voor financiële ondersteuning. Het vaakst polsen ze naar betaalbare huisvesting. Als ik hen uitleg dat ze in diverse gemeenten kunnen aankloppen voor een woning tegen sociaal tarief, vallen ze uit de lucht”, zegt Hermans.
Er heerst een gezellige drukte op maandag- en woensdagavonden, de dagen waarop je gratis of tegen een laag tarief kunt mee-eten in Rest-o-rant. Begeleidster Sylvie Van der Vloet heeft de handen vol. „Hier komen veel alleenstaande moeders met kinderen over de vloer. Sommige gezinnen komen hier elke maandag en woensdag. Kinderen eten altijd gratis. Voor hen is er op woensdag een speel- en huiswerkhoek en begeleiding door stagiairs. Sommige moeders koken mee terwijl een stagiair de kinderen helpt met huiswerk.”
Momenteel bereikt Rest-o-rant zo’n dertig personen. „Ons publiek is divers. Alle leden zijn beperkt op financieel vlak en voelen zich eenzaam. Ze zijn sociaal geïsoleerd”, zegt Sylvie Van der Vloet. „Als we samen koken, vormen we echter één grote familie”, glundert Ann Hermans.