Je leven resetten na scheiding
Drie vrouwen ondersteunen gescheiden personen in maandelijkse praatgroep
Als collega’s van basisschool de Wegwijzer in Beveren kenden Hilde Van Roeyen en Hilde Beirens, inmiddels gepensioneerd, elkaar lange tijd slechts oppervlakkig. Dat veranderde toen ze beiden in een verwerkingsgroep voor gescheiden personen zaten in Gent. Op vraag van het bisdom richtten ze een jaar of negen geleden in Beveren een maandelijkse praatgroep na scheiding op, die ze tot op vandaag nog altijd begeleiden, samen met Bernadette De Maeyer uit Stekene.
„Een praatgroep is niet hetzelfde als een verwerkingsgroep”, legt Hilde Van Roeyen uit. „Die laatste is een vaste groep die een aantal keren bijeenkomt en waarin vooral de verwerking van de scheiding centraal staat. Bij een praatgroep daarentegen kun je op elk moment aansluiten of afhaken en komen uiteenlopende thema’s aan bod. Zo praten we vanavond, 7 maart, over de vraag waarmee we ons in het leven dienen te verzoenen. Voor elke beurt komen we met ons drieën samen om de avond voor te bereiden.”
„Ik leerde de diocesane werking na scheiding pas kennen toen ik de School voor Geloofsverdieping volgde”, vertelt Bernadette De Maeyer. „Via de vormingsdienst van het bisdom vernam ik dat ze iemand zochten om de praatgroep in Beveren te versterken. Aangezien ik in Stekene woon, was de stap vlug gedaan. Ik had ook behoefte aan contact met anderen. Na een scheiding of relatiebreuk dien je een nieuwe identiteit op te bouwen. Ook al is elke situatie anders, lotgenoten begrijpen je het best.”
„Na een scheiding is het alsof je je leven moet resetten”, zegt Hilde Van Roeyen. „Je sluit een hoofdstuk af en begint aan een nieuw, maar het verleden blijf je meedragen. [node:field_streamers:0] Ook al mildert de pijn, soms word je er onverwachts mee geconfronteerd, bijvoorbeeld met Valentijn of door een uitnodiging voor een feest. Het is niet altijd makkelijk in je eentje ergens naartoe te trekken. Toch leer je ook daarmee om te gaan. Stap voor stap.”
„Niet alles bij een scheiding is echter negatief”, beklemtoont Hilde Beirens. „Bij een crisis in het leven nemen sommigen afstand van alles wat te maken heeft met geloof. Bij mij is het andersom. Na mijn scheiding ging ik uitdrukkelijker op zoek naar de zin van het leven. Mijn geloof is inmiddels verdiept en verbreed. Het geloof krijgt ook een eigen plaats in de praatgroep. Soms beginnen we de avond met een Bijbel- of bezinnende tekst, afhankelijk van het thema of van wat we er zelf over verzamelden. Ook in de teksten die we na afloop meegeven, zit altijd wel een diepere laag of boodschap. Vanuit onze eigen gelovige opvoeding en het evangelie willen we mensen nabij zijn en een boodschap van hoop brengen. Tijdens de gesprekken is er ruimte voor een traan zowel als voor een lach. Dat is de kracht van onze groep.”
„Sinds mijn scheiding ben ik zorgzamer en kan ik me makkelijker inleven in andermans situatie”, zegt Bernadette De Maeyer. „Dat laatste is belangrijk wanneer je een praatgroep begeleidt. Gelukkig zijn we met drie.”
’s Zomers is er in Beveren geen praatgroep, maar staat een ontspannende uitstap op het programma. „Met oudejaar organiseren we twee dagen voor alleenstaanden in een abdij”, zegt Hilde Van Roeyen. „Jaarlijks trekken we ook op abdijweekend. Ook dan wisselen ernstige gesprekken en ontspanning elkaar af. Zelfs na al die tijd blijf ik er deugd aan beleven.”
Meer over de gespreksgroep na scheiding of relatiebreuk in Beveren (Kasteeldreef 20A) via 0479 87 55 16 (Bernadette) of hilde.beirens@gmail.com en over het abdijweekend, van 27 tot 29 april in Sint-Maria-Aalter, via hildevanroeyen@hotmail.com.Voor de praatgroep in Oudenaarde (Hoogstraat 28) zend een e-mail naar karine.debock@gmail.com.