Bewust vragen om christen te worden
Tijdens de paasnacht in de kathedraal ontvangt Anthony Ackermans het sacrament van het doopsel
Elk jaar opnieuw worden tijdens de paasnachtviering in ons bisdom volwassenen gedoopt die uitdrukkelijk wensen katholiek te worden. Dat is niet enkel een hoopgevend en bemoedigend teken voor de Kerk in een almaar minder christelijke samenleving, betrokkenen worden daarbij zelf verkondigers van het geloof. Wanneer zich in een geloofsgemeenschap mensen aandienen die het verlangen uitspreken om christen te worden, treden die doopleerlingen toe tot het zogeheten catechumenaat.
Catechumenaat bestaat uit een traject van begeleiding en geloofsverdieping dat een tijd in beslag mag nemen. Na enkele tussentijdse initiatievieringen mondt het catechumenaat uit in het doopsel tijdens de paaswake in de parochiekerk of de kathedraal, gevolgd door het vormsel op Pinksteren of aan de vooravond van Allerheiligen in de kathedraal, door de bisschop.
De in 1991 geboren Anthony Ackermans uit Antwerpen hoort bij de groep catechumenen die dit jaar in de kathedraal wordt gedoopt. „Eigenlijk groeide ik op in een christelijke familie, maar door omstandigheden werd ik, anders dan de andere gezinsleden, nooit gedoopt”, vertelt hij. „Na verloop van tijd waren mijn ouders het uit het oog verloren. Toch werd ik opgevoed in een christelijke leefwereld, ging naar een katholieke school en volgde katholieke godsdienstles. Mijn vriendin, met wie ik plan te trouwen, is zeer onderlegd in religie en vertelde me er vaak over. Ik wilde er meer van weten en zo groeide het verlangen om nu bewust te kiezen voor toetreding tot de Kerk en me dan ook te laten dopen.”
Ackermans nam eerst contact op met de binnenstadsparochie waar hij woonde en werd verwezen naar de diocesane diensten voor het catechumenaat. Verantwoordelijke Ann Joris zette hem op weg. „Het werd me duidelijk dat dit een keuze was waar ik voor duizend procent achter stond”, zegt Anthony Ackermans. „Anderhalf jaar lang bereidden we ons voor, eerlijk en open. Ook mijn partner was daarbij bij betrokken.”
Het aanbod wordt op maat van iedere doopleerling gesneden. Een eerste deel van de voorbereiding op de weg naar het doopsel bestond voor Ackermans uit het vertrouwd worden met de Bijbel, vooral dan het evangelie volgens Marcus, en vervolgens het Hooglied van de Liefde uit Paulus’ Brief aan de Korintiërs. Ook teksten van paus Franciscus werden gelezen.
„Enkele weken geleden kwamen we met alle doopkandidaten van dit jaar samen voor de kandidaatstelling”, zegt Ackermans. „Vier mensen zullen tijdens de paasnacht in de kathedraal worden gedoopt, anderen in hun parochie. Pas met Pinksteren ontvangen alle kandidaten dan samen het vormsel. Ik kijk er echt naar uit en vind het best spannend. Er zullen immers veel mensen aanwezig zijn in de viering en de kathedraal is een open huis. Terugblikkend op mijn beslissing lijkt alles logisch. Ik ging de christelijke godsdienst beschouwen als een wetenschap van de ziel. Het christendom leert ons veel over het innerlijke van de mens. Ik ervaar nu ook sterk de waarde van het sacrament. In het middelbaar onderwijs denk je daar niet over na, maar het ontvangen van een sacrament verandert een mens daadwerkelijk. Het doopsel in de kathedraal zal weliswaar geen big bang worden, maar de catechese veranderde me daadwerkelijk. Ik voel me niet meer alleen, maar verbonden met velen. Het pad dat ik moet gaan is nu ook duidelijker.”
Ongetwijfeld zijn er nog generatiegenoten van Anthony Ackermans die net als hij met het verborgen verlangen leven om het doopsel te vragen. „Ik zou zeggen: ‘Informeer je’”, zegt hij. „Het bisdom staat open voor iemands vragen en wie belangstelling toont wordt niet onder druk gezet, integendeel. Je krijgt rustig de tijd om in eigen tempo te groeien. Want geloofsgroei heeft tijd nodig. Als volwassene beleef je het helemaal anders dan als kind of tiener.”
Meer via info.catechese@bisdomantwerpen.be of bij Ann Joris via ann.joris1@skynet.be of 03 202 84 30.