Stappen voor Uganda
Familie Boedt over deelname aan Dwars door de Boerenbuiten
Antwerpenaar Piet Boedt kijkt uit naar 27 mei. Dan zal hij, samen met zijn gezin, voor de tweede keer deelnemen aan Dwars door de Boerenbuiten, het sportieve evenement van Broederlijk Delen dat zich dit jaar in een lus rond het Vlaams-Brabantse Bierbeek kronkelt en extra aandacht vraagt voor de leefomstandigheden van boeren in Uganda.
„Met drie opgroeiende tieners die volleybal spelen in competitieverband is het geen sinecure een gezamenlijke gezinsactiviteit te plannen”, zegt vader Piet Boedt. „Vorig jaar slaagden we erin vijftig kilometer te wandelen en te genieten onder een stralende zon. Met de finish in zicht voelden we weliswaar elke spier in ons lijf. Die gewaarwording was nog lange tijd gespreksonderwerp bij het ontbijt.”
Hoewel het vijftal dit jaar de keuze heeft tussen fietsen of wandelen, kiest het opnieuw voor de wandeltocht. Vijfenveertig kilometer stappen langs stands met fairtradeproducten van Broederlijk Delen, afgewisseld met proevertjes van bioboerderijen langs de route. Net als hun collega’s uit het Zuiden proberen de Haspengouwse boeren aan duurzame landbouw te doen en er een voldoende groot inkomen uit te halen.
„De korte productieketen promoten en inzetten op agro-ecologische voeding, dat moeten we doen”, beaamt Piet Boedt de aanpak van Broederlijk Delen. „Boontjes uit Peru die in België het jaar rond verkrijgbaar zijn beïnvloeden het bestaan van de kleine Peruaanse boer negatief. Het is niet de uitvoerder, maar de multinational aan wie hij zijn oogst verkoopt of zijn akkers verhuurt om te overleven.”
En Boedt vervolgt: „We moeten ook stoppen met olieboringen in het Zuiden. Een windmolen die anderhalf uur draait kan een huis het [node:field_streamers:0] hele jaar door voorzien van energie.” Iemand met een groot dak vol zonnepanelen zou dan weer energie kunnen leveren aan buren met een klein dak. De overheid hoort meer initiatief te nemen om zulke zaken door te drukken, meent Boedt.
Van 2004 tot 2010 was Piet Boedt computerspecialist voor Broederlijk Delen en voerde hij digitaal campagne voor de Ecuadoraanse indianen die zich verzetten tegen olieboringen in het Amazonegebied. Zijn ervaringen ginds bepalen vandaag mee de levensstijl van zijn gezin. „Omdat vee hier gevoed wordt met milieubelastende soja uit het Zuiden, eten we geen vlees meer. Bewust consumeren tegen een eerlijke prijs en recycleren is belangrijk om ieders bestaan te garanderen”, zegt hij.
Benadrukken acties zoals Dwars door de Boerenbuiten dat extra? „Zeker weten!”, reageert de dertienjarige zoon Simon Boedt. „Behalve lekkers uit eerlijke handel krijg je onderweg ook flyers met informatie toegestopt.” „Bovendien,” vult Piet Boedt aan, „is het de bedoeling dat elk deelnemend team bovenop het inschrijvingsgeld van 25 euro per persoon een gesponsord bedrag aanbrengt. Voor dit jaar is dat vastgesteld op 150 euro per deelnemer. Dus nu maar hopen dat vele buren opnieuw enthousiast reageren en een bloemetje of een postkaart van Broederlijk Delen kopen wanneer we bij hen komen aanbellen.”
„Geld inzamelen is niet het leukste aspect van onze deelname,” geeft Piet Boedt nog mee, „maar het resultaat is wel dat mensen erover praten. Die ruchtbaarheid maakt hopelijk op een dag dat ‘iedereen mee is’, om het met de slogan van Broederlijk Delen te zeggen. Het is immers de hoogste tijd dat wij hier, in het Noorden, beseffen wat ons koopgedrag aanricht in het Zuiden.”
Meer op www.broederlijkdelen.be. Klik op Doe mee, dan op Sportieve evenementen en vervolgens op Dwars door de Boerenbuiten.