Moslims eisen mee kathedraal van Cordoba op
De symbolische strijd om de kathedraal van Cordoba blijft in Spanje aanhouden, ook al werd in 2014 nogmaals bevestigd dat de kerk eigendom is van de katholieke Kerk. De Mezquita stond ooit symbool voor de macht van de Moren, die een onuitwisbare stempel drukten op de architectuur in Andalusië. De hoofdzetel van hun kalifaat was gevestigd in Cordoba. Als symbool van hun macht werd een monumentale moskee gebouwd, op de plaats waar oorspronkelijk een Romeinse tempel stond, en een kerk die bij de verovering werd vernield.
Het gebouw, vandaag officieel de kathedraal Maria-Tenhemelopneming, werd in 1236 na de herovering op de Moren herbestemd als kerk en kloppend hart van het bisdom Cordoba. De minaret werd behouden, al werden er klokken opgehangen die rechtstreeks uit Santiago werden aangevoerd. In 1492 werd het lot van het Moorse Koninkrijk van Grenada door de troepen van Ferdinand en Isabella definitief beslecht en was de reconquista een feit.
Werelderfgoed van de mensheid
De indrukwekkende kathedraal-moskee van Cordoba, een exponent van de mozarabische architectuur en jaarlijks door 1,5 miljoen mensen bezocht, werd in 1984 door Unesco als Werelderfgoed van de mensheid erkend. Maar het prestige en de uitstraling wekken ook afgunst. Sinds 2004 vragen (Arabische) moslims het recht om hier opnieuw te mogen bidden.
In 2013 verzamelde een burgerplatform van moslims en socialisten 350.000 handtekeningen voor de herroeping van het kerkelijke eigendomsrecht van de Mezquita. Linkse activisten en enkele verenigingen van moslims doen nu nogmaals een poging om het eigendomsrecht van de Mezquita te betwisten. De regering in Andalusië richtte een werkgroep op die moet nagaan hoe het gebouw een interreligieuze bestemming kan krijgen, en niet enkel door moslims en christenen maar ook andere geloofsgemeenschappen kan worden gebruikt.
Scheiding van Kerk en Staat
De twist staat symbool voor de strijd van seculiere groepen om de invloed van de katholieke Kerk in de Spaanse samenleving terug te dringen. Maar volgens kerkelijke verantwoordelijken wordt getracht om de geschiedenis te herschrijven en de godsdienstvrijheid terug te dringen, ook al is een meerderheid van de Spaanse bevolking katholiek. Volgens hen wordt ook detraditie van verdraagzaamheid, die hier in 2009 door de Amerikaanse president Obama nog zo fel werd geprezen, op de helling gezet.
De bisschop van Cordoba sprak zich in juni fel uit tegen een voorstel om het gebouw zowel voor moslims als christenen als gebedsplaats te gebruiken. Hij wijst ook het voorstel af om binnen de Mezquita een aparte gebedsruimte voor moslims in te richten, omdat er al twee moskeeën in Cordoba bestaan.
Bisschop Demetrio Fernández González: Gelukkig bestaan er nog Spaanse wetten, die de inbeslagname van dit gebouw beletten. Ook moslims zelf in Cordoba zien weinig heil in de controverse. Volgens hen wordt die vooral vanuit de Arabische wereld gevoed.
Bron: National Catholic Register/Associated Press