‘We waren de noden vooruit’
Gouden jubilaris Tele-Dienst vzw zoekt naar vers vrijwilligersbloed
Dat mensen die het moeilijk hebben een luisterend oor vonden zoals bij Tele-Onthaal, volstaat niet, vond Remi Mens. Die mensen hadden ook praktische vragen die concrete hulp vereisten. Daarop bracht de onderpastoor van de Heilige Geestkerk aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen enkele mensen bijeen, onder wie Phil Bosmans van Bond Zonder Naam en afgevaardigden van Caritas en Wederzijds Hulpbetoon, en Tele-Dienst Antwerpen was geboren. Drie jaar later werd de Tele-Dienst omgedoopt tot een vzw. Intussen is de parochiezaal in de Sint-Jozefstraat al lang verruild voor een huis aan de Schermersstraat.
Nu, vijftig jaar later, wordt de oprichting feestelijk herdacht. „We moesten ons altijd al heruitvinden”, zegt Chantal Hernould (63), sedert vorig jaar voorzitter van de raad van bestuur. „We waren de noden altijd wat vooruit. Onze hulp werd nadien ‘geïnstitutionaliseerd’: de overheid of middenveldorganisaties namen taken over. Ziekenfondsen namen het ziekenvervoer van ons over, de PWA-diensten knapten klusjes op, het internet beantwoordde vragen over doorverwijzingen naar de juiste organisaties enzovoorts. Daarop specialiseerden we ons in het verdelen van voedselpakketten en in budgetbegeleiding, mensen helpen om hun financiën op orde te krijgen.”
Het voedsel krijgt de vzw van de Europese Unie, de Voedselbank, warenhuizen, bakkers en verscheidene sponsors. Voor de budgetbegeleiding staat een achttal vrijwilligers in, „mensen met een gevoel voor administratie”, zegt Chantal Hernould. „Voor budgetbegeleiding vangen we velen op die niet terechtkunnen bij de officiële instanties zoals het OCMW omdat ze bij ons meer tijd krijgen. We doen ook aan budgetbeheer, waarbij we het geld van de cliënten overnemen en hun betalingen doen. We zijn daar tamelijk uniek in.”
Tele-Dienst Antwerpen bestrijkt met zijn veertig tot vijftig vrijwilligers vooral de stad (2000), ‘het Zuid’ en Zurenborg (2018). Met de jaren is de doelgroep veranderd. „Toen ik hier in 2007 begon,” weet Chantal Hernould, „was een kwart buitenlander, vorig jaar was dat al 63 procent. Vooral voor het voedsel.” In 2017 passeerden 53 nationaliteiten voor een voedselpakket. Veelal zijn het mensen uit Syrië, Irak, Iran en Afghanistan. Opmerkelijk is de terugval van het aantal cliënten uit het gewezen Oostblok, van 22 procent in 2014 naar 12 procent in 2017. „Vaak kwamen ze langs om medische redenen”, zegt de voorzitter van Tele-Dienst. „Als autonome pluralistische organisatie nemen we iedereen aan, ongeacht afkomst, ras of geloof. Dus ook daklozen en niet-geregistreerde vluchtelingen zowel als mensen die hier illegaal verblijven.”
Chantal Hernould, wier ouders behoorden tot de oprichters van de vzw – „mijn moeder was de doener, mijn vader veeleer de denker achter de schermen. Ik probeer al een jaar of tien de twee te combineren” – heeft voor het gouden jubileum alvast een grote hartenwens: „Vooral veel, veel medewerkers, vers bloed dus, want we vissen allemaal in dezelfde vijver, en natuurlijk goede sponsors.”
Zin om vrijwilliger te worden of wilt u gewoon meer weten? Neem dan contact op met Tele-Dienst vzw, Schermersstraat 7, 2000 Antwerpen, 03 230 78 78, teledienst@skynet.be, www.tele-dienst.be.