Als de pastoor in de ether gaat
Lokale radio Star uit Herzele zendt al ruim dertig jaar de eucharistie uit
Wie er al aan meewerkte, weet hoe stresserend radio- en televisiemissen kunnen zijn. Een engagement van drie uitzendingen per jaar volstaat voor de meeste parochies dan ook ruimschoots. Niet zo in Herzele. Al ruim dertig jaar zendt de lokale zender Radio Star er elke zondagochtend tussen 9 en 10 uur de eucharistieviering uit.
„Dat idee kwam van onze intussen overleden radiomedewerker Etienne Claus”, zegt Els Coppens van Radio Star. „Op die manier wilde hij ouderen en zieken die zich nog moeilijk naar de kerk konden verplaatsen toch de viering laten meebeleven.”
Dat de plankenkoorts niet elke week toeslaat bij de parochiemedewerkers, komt omdat de wekelijkse uitzending van de eucharistie niet live gebeurt. „Elke week is er in de Sint-Martinuskerk een vooravondviering op zaterdag”, legt Els Coppens uit. „Onze medewerkers Mathieu De Meyer, Herman Goossens en Robert Stercki gaan om beurten de viering opnemen. De eerste jaren gebeurde dat nog op band. Tegenwoordig volstaat het om vooraf een stick te plaatsen en nadien weer te verwijderen. Onze twee permanente mp3-opnametoestellen in de kerk doen dan de rest wel.”
Na opname wordt het bestand naar het hoofdkwartier van Radio Star gestuurd voor montage. „Aan een reguliere eucharistieviering hebben we niet veel knip- en plakwerk meer”, licht Els Coppens het procedé toe. „Toch halen we de stille momenten, zoals tijdens de communie, eruit. Daar hebben onze luisteraars immers niet zo veel aan. En natuurlijk moeten we wat langere vieringen, zoals de paaswake, inkorten, want we moeten de uitzending mooi binnen het uur rond krijgen.”
„Vroeger werd dat probleempje op een andere manier opgelost”, herinnert [node:field_streamers:0] Pol Dreelinck, pastoor-moderator van de parochie Herzele-Houtem, zich. „Dan durfde men tijdens een stil moment wel eens een plaatje te monteren. Soms vroegen mensen me dan achteraf waarom ik die moderne muziek in mijn viering verwerkte, maar dat had natuurlijk niks met ons te maken.”
Met zo veel ervaring weet pastoor Dreelinck alvast hoe hij kan inspelen op het publiek. „Op bepaalde momenten, zoals aan het begin en het einde van de viering, spreek ik de luisteraars van Radio Star uitdrukkelijk aan”, zegt hij. „Dat versterkt het gevoel van verbondenheid. Op de website van de parochie publiceren we vooraf het boekje met de teksten zodat mensen beter kunnen mee volgen.”
Zou de daling van het aantal kerkgangers iets te maken kunnen hebben met de wekelijkse uitzending van de viering op Radio Star? Alleszins is zondagochtend een piekmoment voor de lokale familiezender, die al sinds 1982 helemaal op vrijwilligers draait. „Voor de eucharistie zenden we Oldies op zondag uit”, zegt Els Coppens. „Nadien volgt Het verzoekprogramma, onze meest beluisterde uitzending. We merken dat de zondagochtend een vast publiek aantrekt. Ook de eucharistie speelt daarin een rol. Kunnen we door technische problemen de viering eens niet uitzenden, dan regent het vragen.”
Ook pastoor Dreelinck krijgt bij talloze rouwbezoeken te horen dat vader of moeder steevast de uitzending mee volgde en op zondagochtend niet wilde gestoord worden. „Vraag is wel wat de toekomst brengt”, zegt hij. „Binnenkort ga ik zelf met pensioen en op termijn is de toekomst van de zaterdagavondviering onzeker. Als de uitzending zou wegvallen, ben ik er evenwel rotsvast van overtuigd dat ze zal worden gemist.”