‘Sterke beleving voor iedereen’
Vernieuwde Mariaprocessie is hoogtepunt in jubeljaar Halle, 750 jaar Mariastad
Op pinksterzondag trekt in het centrum van Halle de tweejaarlijkse Mariaprocessie uit, het hoogtepunt van het jubeljaar 750 jaar Mariastad. De Mariaprocessie is er een eeuwenoude traditie en bevindt zich de jongste jaren, zoals vele processies, in het spanningsveld cultuur, erfgoed en religie. „Voor ons zijn ze alle drie belangrijk”, zegt Bart De Schrijver, secretaris van de organiserende Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. „Als broederschap willen we immers een toegankelijke processie die een sterke en aangename beleving wordt voor iedereen, zowel voor toeschouwer, figurant als medewerker. Enkel op die manier kunnen we dit unieke erfgoed in stand houden.”
Het waren de graven van Henegouwen en Holland die in 1267 het beeld van Onze-Lieve-Vrouw schonken aan de stad. In 2017 bevond het miraculeuze beeld zich dus precies 750 jaar in Halle. Miraculeus, want aan de zogenoemde zwarte madonna worden 61 mirakels toegeschreven. De broederschap kondigde vorig jaar een jubeljaar af dat met Pinksteren begon en in september eerstkomend wordt afgesloten. Dat jubeljaar reikt echter verder dan het religieuze karakter. „We verruimden en sloten ons opnieuw aan bij de cultuurraad, als een levendige vereniging tussen alle andere verenigingen in de stad”, zegt De Schrijver. „Samen organiseerden we lezingen, concerten, tentoonstellingen en andere activiteiten onder de gemeenschappelijke noemer Halle, 750 jaar Mariastad. Dat de processie wegens de secularisatie een louter cultureel gebeuren zou worden, wilden we beslist voorkomen.”
„De processie is een hulde aan het rijke verleden van de stad, maar het blijft een eerbetoon aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle”, zegt Raymond Decoster, al 25 jaar deken van Halle. „Het Maria- beeld betekent tot op vandaag veel voor de Hallenaars. Ze zijn er trots op en dragen haar in hun hart. Desondanks [node:field_streamers:0] is het niet evident om 850 figuranten te engageren voor de processie, maar het zal ons wel weer lukken.”
De Mariaprocessie bestaat uit drie grote delen. „We beginnen met het historische luik waarin het belang van Maria in de geschiedenis van onze stad op een kleurrijke manier wordt uitgebeeld”, schetst De Schrijver. „Dat begint met de Keltische cultusboom boven dewelke het eerste kerkje wordt opgetrokken en gaat voort tot 1948 wanneer de Sint-Martinuskerk basiliek wordt. Toegegeven, de historische kern is waarheidsgetrouw, maar de politieke en militaire geschiedenis proberen we te vertellen via de legendes, omdat die zoveel mooier zijn.”
„Het tweede luik, het Mariale gedeelte, is volstrekt nieuw en behandelt de maatschappelijke vraagstukken van vandaag zoals vluchtelingen, racisme, ecologie en vrede”, vervolgt Raymond Decoster. „We wilden graag wat vernieuwing brengen om ook de jongere generaties te betrekken in het verhaal. We proberen zo veel mogelijk te duiden, de taferelen uit te leggen, omdat het niet meer vanzelfsprekend is dat iedereen het getoonde begrijpt. Aan het einde van de processie dragen we dan het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. En, voor het eerst, het Heilig sacrament in de monstrans, begeleid door de broederschappen van Onze-Lieve-Vrouw, de beelden van de parochies van de pastorale zone Halle, de kerkelijke en burgerlijke overheden en de parochianen. Na de processie volgt dan een eucharistieviering in het Mariahof, gecelebreerd door kardinaal De Kesel. Hij is dit jaar onze eregast.”
„Als het slecht weer is? De voorbije decennia viel dat telkens best mee, maar bij felle regen kunnen we niet anders dan de processie annuleren om de pruiken en de historische kostuums niet te beschadigen. In dat geval vervroegen we de eucharistieviering, die dan om 15.30 uur zal plaatsvinden in de basiliek”, besluit Bart De Schrijver.
De Mariaprocessie trekt uit op pinksterzondag 20 mei om 15 uur stipt. Meer informatie vindt u op www.mariaprocessie.be.