‘Leden liefst niet overbelasten’
Diversiteit troef in samenstelling van de 43 parochieploegen in het bisdom Gent
Twee jaar geleden stelde het bisdom Gent tien dekenale ploegen aan. In het voorjaar van 2017 werden dan de criteria bekendgemaakt voor toetreding tot de 43 nieuw parochieploegen. Daarin kon je zetelen van ambtswege zowel als op basis van bekwaamheid en draagkracht in een pastoraal terrein. „Natuurlijk moesten kandidaten inhoudelijk zijn toegerust voor hun opdracht en bereid zijn zich bij te scholen. Ze moesten ook een scherp zicht hebben op de kernopdrachten van een parochie en voeling met wat er leeft in de gemeenschappen”, licht vicaris voor de parochiepastoraal Albert Van De Kerkhove toe. Het bisdom stelde daarenboven een streefdatum voorop voor de vorming van de 43 parochieploegen, namelijk juni 2018. Zover zijn we inmiddels en dus is het tijd om te kijken hoe divers die ploegen wel zijn.
Op de website van de parochie in Lokeren/Moerbeke alvast geen spoor van een parochieploeg. „Toch is ze op het terrein al aan de slag”, verzekert Herbert Vandersmissen, onderpastoor van de parochie in Lokeren/Moerbeke. „Op 2 september stellen we de ploeg officieel voor, maar we vergaderen al sinds maart in de definitieve samenstelling. Opmerkelijk is de grote openheid waarmee leden durven te praten. Een teken dat mensen elkaar vertrouwen.”
De parochieploeg in de parochie in Lokeren/Moerbeke bestaat uit vijf vrouwen en evenveel mannen, bij hen twee priesters en een diaken. De jongste is 23 en met zijn zestig lentes is de deken de oudste. „Leeftijd en genderevenwicht waren belangrijke criteria”, geeft Vandersmissen aan. „Daarnaast wilden we leden niet overbelasten en kozen we voor vrijwilligers die niet al tal van belangrijke taken opnamen in het dekenaat of de parochie.”
Bij de samenstelling werd geen rekening gehouden met een vertegenwoordiging uit de oude parochies. „Dat [node:field_streamers:0] is maar goed ook,” stipt vicaris Van De Kerkhove aan, „want we zijn geen fan van het vertegenwoordigersmodel. Parochieploegen dragen immers zorg voor het geheel van de geloofsgemeenschap.”
In de parochie in Lokeren/Moerbeke groeide de parochieploeg uit het team dat twee jaar geleden werd samengesteld toen de twee priesters neerstreken in het dekenaat Lokeren. „Van die groep van veertien behielden we acht personen. Daarnaast trokken we twee nieuwelingen aan. De pastorale domeinen zijn nog niet toebedeeld aan specifieke personen”, zegt Vandersmissen.
In de vier parochies van het dekenaat Wetteren is dat al wel het geval. Daar kreeg ieder lid van de parochieploeg een hoofdaandachtspunt toegewezen en neemt hij of zij een ondersteunende rol op voor een tweede aspect van de pastoraal, zoals catechese of gemeenschapsvorming. Ook wat betreft de vorming van de parochieploegen gaat het er anders toe. „We vroegen alle parochianen begin dit jaar wie ze geschikt vonden voor welk pastoraal domein”, legt deken van Wetteren Yvan Stassijns uit. Zo werden in de parochie in Laarne/Wetteren 170 namen genoteerd. Die werden uitgehangen in de kerken en op basis van het favoriete elftal van ieder lid van een stuurgroep werd een ploeg samengesteld. „Enkel die polsten we. Slechts twee personen weigerden. De vorming van de ploeg in de parochie in Laarne/Wetteren verliep daardoor behoorlijk vlot”, zegt Stassijns.
Het proces tot samenstelling en de samenstelling zelf verschillen dus, net als de snelheid waarmee de ploegen worden voorgesteld. Als eerste was de parochieploeg van Deinze aan de beurt. Die werd al op 8 april voorgesteld aan de gemeenschap. „Ten laatste begin volgend jaar worden alle parochieploegen voorgesteld aan de parochianen. Ik heb er goede hoop op dat dat zal lukken”, besluit Van De Kerkhove.