Nederduits Gereformeerden willen Afrikaanse kerk voor Afrika zijn

De Nederduits Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika wil de zwarte pagina van haar apartheidsverleden definitief omslaan.
12/08/2017 - 10:42

De Nederduits Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika (NGK) buigt zich opnieuw over haar houding tijdens het apartheidsregime, om haar zending- en verkondigingarbeid in de toekomst beter te vervullen. De kerkgemeenschap distantieerde zich als een van de laatsten van het apartheidsregime.

Volgens Gustav Claassen, secretaris van de NGK, heeft zijn kerk nog steeds niet volledig afgerekend met dat verleden. De NGK distantieerde zich wel al officieel van haar collaboratie met het apartheidsbewind: Ondanks het gebruik van het Afrikaans als omgangstaal zijn zwarten of kleurlingen vandaag even goed als blanke gelovigen welkom in onze vieringen.

Claassen: De 500ste verjaardag van de Reformatie is voor onze Kerk een aansporing tot de herontdekking en versterking van onze gereformeerde identiteit in de context van het hedendaagse Zuid-Afrika. Wij willen een kerk van Afrika en voor Afrika zijn, die diversiteit binnen het ene lichaam van Christus omarmt.

'Samenwerking met bewind was een zonde'

Toen de Britten het land veroverden, vestigden de blanke Zuid-Afrikaanse boeren, onder wie vele Nederduits gereformeerden, zich in Oranje Vrijstaat, Natal en Transvaal. In 1859 richtte de NGK een seminarie in Stellenbosch op en in 1978 een faculteit Theologie aan de Universiteit van Oranje Vrijstaat, waar ten tijde van het apartheidsbewind enkel blanken welkom waren. Onze kerk heeft inmiddels erkend dat de theologische rechtvaardiging en de praktische samenwerking met het apartheidsbewind een zonde was. Maar de Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika heeft de apartheid nog steeds niet als zonde erkend. Desondanks willen wij als kerkgemeenschap blijven streven naar grotere zichtbare eenheid.

Bron: WCC