Italië wil meer respect van toeristen voor religieus erfgoed

Een foto van een koppel dat in badpak een kerk in Villammare binnengaat, ging via sociale media de wereld rond en zwengelt het debat weer aan.
21/08/2017 - 11:32

De foto van een man en vrouw die in badpak een kerk in de Zuid-Italiaanse stad Villammare betreden, zwengelt in Italië het debat over het gedrag van toeristen aan. Verschillende steden klagen over 'respectloze' toeristen die schaars gekleed kerken of kapellen betreden, in fonteinen gaan staan en vuilnis achterlaten. Het aantal toeristen dat Italië bezoekt stijgt elk jaar — toerisme is voor het land een belangrijke bron van inkomsten.

De burgemeester van Firenze ondernam deze zomer een opmerkelijke actie: rond lunchtijd liet hij de trappen naar populaire historische kerken met water besproeien om te verhinderen dat toeristen er gingen neerzitten om te picknicken. Vooral het gedrag van sommige toeristen rond de beroemde Santa Croce-basiliek ergert de burgemeester mateloos.

Tegenover de Britse krant The Guardian klaagde burgemeester Nardella over een gebrek aan respect voor het culturele erfgoed.

Onze kerken zijn geen restaurants. Het zijn culturele en religieuze plaatsen om te bewonderen.

Ik heb niets tegen toeristen, want ze vormen een grote inkomstenbron voor onze stad. De meeste bezoekers houden zich ook aan de regels, maar sommigen lappen ze aan hun laars. Ze vlijen zich neer op de trappen van kerkgebouwen om hun lunch op te eten en laten vervolgens hun afval liggen.

Ook andere populaire Italiaanse steden klagen en nemen maatregelen. In Venetië krijgen inwoners voorrang in het openbaar vervoer op toeristen en mogen in het centrum geen nieuwe hotels meer worden gebouwd. Het aantal toeristen is er in 15 jaar tijd bijna verdubbeld.

Het kuststadje Cinque Terre wil het aantal bezoekers beperken tot 1,5 miljoen per jaar door bij grote drukte de toegangswegen af te sluiten voor niet-inwoners.

Ook Rome klaagt over overlast en vuile straten. Burgemeester Raggi wil onder meer iets doen aan de opstopping van toeristen aan de Trevifontein.

Buiten Italië was er dit jaar protest in onder meer Mallorca en Spanje. In Barcelona vormden inwoners uit protest een mensenketting om toeristen de toegang tot het strand te beletten. Enkele activisten hielden zelfs een toeristenbus en staken de banden plat.

Bron: Corriere della Sera/Domradio

Lees ook: Waarom elke cent in de Trevi-fontein een goede daad is