Ultraorthodoxe joden moeten toch naar het leger

Door een vonnis van het Hooggerechtshof verliezen ultraorthodoxe joden een belangrijk privilege, de vrijstelling van militaire dienst.
15/09/2017 - 10:46

Het Hooggerechtshof in Israël heeft beslist dat leerlingen van een jesjiva, een (ultra)or­tho­dox-jood­se theo­lo­gi­sche school, voortaan toch in militaire dienst moeten. De Knesset, het Israëlische parlement, krijgt een jaar de tijd om de ongelijkheid met seculiere jongeren in de wet weg te werken. Het vonnis vraagt ook aanpassingen in het Israëlische leger zelf. Wij moeten de gevolgen van deze uitspraak nog nader bestuderen, luidde de eerste reactie van een verantwoordelijke van het ministerie van Landsverdediging. Wellicht wordt de wet hier en daar aangepast.

Haredim (letterlijk: zij die beven voor God), zoals ultraorthodoxe joden worden genoemd, zijn sinds de stichting van de staat Israël in 1948 vrijgesteld van militaire dienst. De fouding fathers oordeelden dat deze vrome joden het land ook dienden door de studie van de joodse Thora (Wet). Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat die gunst onterecht werd toegekend.

Ultraorthodoxe joden vormen zowat 11 procent van de bevolking. Zij kanten zich fel tegen de verplichte (en lange) legerdienst. Heel uitzonderlijk wordt ook aan kunstenaars of atleten omwille van hun verdiensten voor het land een vrijstelling toegekend. De uitspraak kan een weerslag hebben op de Israëlische conservatieve regeringscoalitie van premier Benjamin Netanyahu, omdat die de steun van de ultraorthodoxe partijen nodig heeft om haar (nipte) meerderheid te behouden.

Bron: Haaretz/RNS/Kipa-Apic