Mazzel tov en boek over de Montaigne vallen in de prijzen

In Gent zijn de prijzen van de jury en het publiek voor het beste Religieuze en Spirituele Boek 2017 toegekend.
05/12/2020 - 00:00

Vrijdagmiddag werd de Prijs van het Religieuze Boek in het Museum Dr. Guislain in Gent uitgereikt aanMazzel tov(Atlas Contact) van Margot Vanderstraeten. Zij haalde het van God en de kunst van het vissen van Marc-Alain Ouaknin (Uitgeverij Lannoo) en Mijn geloof als Bijbelwetenschapper? van Bénédicte Lemmelijn (Halewijn). Lemmelijn kreeg de publieksprijs. In de categorie voor het spirituele boek haalde De vrolijke wijsheid van Alexander Roose (Polis) het van Drie vormen van weten van Herman De Dijn (Polis) en Het visioen aan de binnenbaai van Oek de Jong (Atlas Contact). De prijzen voor het religieuze en spirituele boek worden jaarlijks toegekend aan boeken die door de uitgevers werden ingezonden. Dit jaar werden 49 boeken voorgedragen.

Margot Vanderstraeten
Margot Vanderstraeten © Philippe Keulemans

Onbekende wereld

Mazzel tov is intussen aan zijn negende druk toe en er werden al meer dan 23.000 exemplaren van verkocht. Margot Vanderstraeten (1967) biedt een unieke en boeiende kijk in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Vanderstraeten begeleidde als prille twintiger tijdens haar studietijd zes jaar lang de kinderen van de joodse familie Schneider bij hun huiswerk. Ze leerde zo de religieuze wetten en eeuwenoude tradities kennen. Met haar roman getuigt zij zonder enige drang naar sensatie hoe respect, nieuwsgierigheid en humor het door de groeiende vertrouwensrelatie uiteindelijk halen van wederzijdse verontwaardiging en verwerping. Tegelijk leert de lezer de orthodoxe gemeenschap van Antwerpen kennen.

Alexander Roose
Alexander Roose © Philippe Keulemans

Therapie voor het populisme en angst voor de ander

In De vrolijke wijsheid, dit jaar de winnaar van in de categorie van het spirituele boek, gaat professor Alexander Roose op meeslepende wijze na hoe de Franse 16de-eeuwse filosoof, jurist en politieke denker Michel de Montaigne (1533-1592) vat probeerde te krijgen op de bewogen tijd waarin hij leefde. Die tijd vertoont verbazend veel parallellen met de onze, meent Roose, die momenteel hoofddocent Franse literatuur is aan de UGent. De Montaigne leefde in een periode van verandering, met de ontdekking van de nieuwe wereld, de boekdrukkunst, godsdienstoorlogen en politieke instabiliteit. Zijn denken is zo actueel omdat ook wij volop in een tijd van verandering leven. De Montaigne leert ons hoe wij daarmee kunnen omgaan, door kritisch naar onszelf te kijken en naar de mensen en de samenleving rondom. De Montaigne was de eerste die een visie op de samenleving op de afkeer van wreedheid fundeerde. Volgens Roose behoren zijn essays tot de boeiendste filosofische teksten ooit. Zijn ‘Essais’, waaraan hij vanaf zijn 38ste als therapie en als kritische zelfreflectie begon te schrijven, blijven tot op vandaag een tegengewicht vormen voor de bekoring om te verkrampen en op zichzelf terug te plooien.

Bénédicte Lemmelijn
Bénédicte Lemmelijn © Philippe Keulemans

Publieksprijs

De publieksprijs gaat naar Bénédicte Lemmelijn voor Mijn geloof als Bijbelwetenschapper? (Halewijn). Lemmelijn: Dit stemt mij dankbaar  om de erkenning, maar vooral ook omdat dit bescheiden boekje voor vele mensen zoveel betekent. Ik kan slechts deemoedig zijn dat mijn getuigenis zoveel harten heeft geraakt. Mijn boek ontstond weliswaar op vraag van het publiek, maar het was een hele uitdaging om mijn geloof bewust te overdenken en expliciet te verwoorden. De jury gaf nog een bijzondere vermelding voor Het visioen aan de binnenbaai van Oek de Jong (Atlas Contact) en de verzorgde uitgave van Bijbel, de dragende verhalen: van Genesis tot het boek Daniël (BerneMedia/Averbode) van Frédéric Boyer en Serge Bloch.