Op pad met de aangepaste fiets
Fietsseizoen kondigt zich voor mensen met een beperking veelbelovend aan
Na een proefproject in de zomer breidt Toerisme Vlaams-Brabant het aanbod van Iedereen op de fiets uit. Daardoor kunnen mensen met een beperking de regio verkennen met gehuurde aangepaste fietsen via toegankelijke fietsroutes. Stany Quintens (65) uit Wilsele is een fervent fietser en al tien jaar vrijwilliger bij Het Balanske in Tielt-Winge, een activiteitencentrum voor personen met een beperking en hun familie. Samen met andere vrijwilligers werkte hij in overleg met de provincie Vlaams-Brabant drie van de vijf fietsroutes uit en ging ze persoonlijk met hen uittesten. „De fietspaden werden letterlijk uitgemeten en alle mogelijke obstakels gesignaleerd. Ik ben ervan overtuigd dat mensen met een beperking intens zullen genieten van de routes en de omgeving”, zegt hij. Het fietsseizoen kondigt zich alvast veelbelovend aan.
Mensen met een beperking en hun begeleiders konden vorig jaar vier maanden lang een duofiets of een rolstoelfiets huren in Diest, Aarschot, Leuven en Halle. De reacties waren zodanig bevredigend dat de provincie Vlaams-Brabant voortaan een permanent aanbod doet van aangepaste fietsen. Vanuit de verhuurpunten worden bovendien uitgestippelde fietsroutes aangeboden die toegankelijk zijn voor die brede fietsen. „Een duofiets is immers een driewieltandem waarbij de gebruikers naast elkaar zitten. Eén persoon stuurt, maar beiden trappen”, zegt Stany Quintens. „Een rolstoelfiets is dan weer de combinatie van een fiets en een rolstoel, bedoeld voor twee personen, waarbij de rolstoelgebruiker vooraan in de rolstoel zit.”
Door de hoge kostprijs van dergelijke fietsen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om zich zo’n fiets aan te schaffen. [node:field_streamers:0] De aankoopprijs van een duofiets bedraagt immers zo’n 9.000 euro en van een rolstoelfiets 6.000 euro. „Daarom kochten we de fietsen zelf aan en verhuren we ze op diverse locaties in Vlaams-Brabant”, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor Toerisme in Vlaams-Brabant. „De huurprijs voor één dag bedraagt 28 euro. Vorig jaar waren de fietsen bijna elk weekend verhuurd en ook op weekdagen gingen mensen met de aangepaste fietsen op stap.”
Toerisme Vlaams-Brabant stippelde vijf toegankelijke fietsroutes uit, de zogenoemde Iedereen Toeristroutes. Daartoe deed de dienst een beroep op de ervaring van het activiteitencentrum Het Balanske in Tielt-Winge. „Sinds 2009 fietsen we maandelijks, tussen april en oktober, een hele voormiddag met onze tandemfietsgroep. In juni is er een dagtocht en in september een fietsweekend”, legt Stany Quintens uit. „We doen dat samen met de gasten en hun familie en zo’n dertig vrijwilligers. Inspannen, ontspannen, maar voornamelijk genieten – dat geeft me veel voldoening en vreugde. Sommige mensen met een beperking zijn lichamelijk niet sterk genoeg, maar door samen te fietsen op bijvoorbeeld een tandem, trainen ze zich, bewegen ze en komen ze buiten. Onderweg komen we wel eens obstakels tegen, zoals paaltjes, te smalle fietspaden, hoge stoepranden of steile hellingen. Daar hielden we beslist rekening mee toen we voor de provincie drie fietsroutes uitstippelden. Die lopen tussen Aarschot en Tremelo, Leuven en Tildonk en Leuven en Wezemaal. Daarnaast zijn er nog twee routes, één in Halle en één tussen Diest en Averbode. Het zijn stuk voor stuk prachtige fietsroutes in het groen, langs het water en via allerhande bezienswaardigheden.”
Een aangepaste huurfiets reserveren kan bij Velo via leuven@fietspunten.be of 016 21 26 01. Meer op www.toerismevlaamsbrabant.be/iedereenopdefiets.