Met de 95 thesen van Maarten Luther begon een nieuw tijdperk
In de protestantse wereld wordt vandaag Hervormingsdag gevierd. Dit jaar is het net 500 jaar geleden dat Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen op de portaaldeur van de slotkapel van Wittenberg zou hebben gespijkerd. Verschillende historische bronnen uit die tijd bevestigen dat Luther op deze dag daadwerkelijk zijn thesen heeft aangebracht, gelooft Stefan Rhein, directeur van de Stichting voor de Luthermonumenten in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Luther, professor theologie en subprior van de plaatselijke augustijnerabdij, zou 10 dagen later zijn 34ste verjaardag vieren. Met die historische gebeurtenis van 500 jaar geleden werd Martin Luder - enigszins tegen wil en dank - de kerkhervormer Luther.Voor het eerst ondertekende hij met de naam Luther. Daarmee sloot hij aan bij het gebruik van de humanisten van die tijd om hun naam te latiniseren.
31 oktober 1517 was geen momentopname, het betekende de afsluiting van een denkproces en het werd het begin van een nieuw tijdperk. Stefan Rhein
Stefan Rhein: Luther was in die tijd nog een ascetische monnik. Wanneer hij zijn 95 thesen heeft geschreven is onduidelijk. De thesen werden overigens niet alleen op de deur van de slotkapel aangebracht. Maar de oplage bleef hoe dan ook beperkt. Luther bezorgde van zijn thesen een exemplaar aan de aartsbisschop van Mainz en aan Johann Tetzel, de verantwoordelijke voor de aflatencampagne waarop Luther zo’n kritiek had. Luther vroeg aan de aartsbisschop van Mainz dat hij die aflatenpredicatie van Tetzel zou stopzetten, omdat de aflatenpraktijk, waarbij angst werd ingeboezemd, compleet was ontspoord. Hij had niet de intentie om een theologisch dispuut te starten. Hem ging het om de pastorale relevantie.
Over het historische karakter van de publicatie van Luthers thesen blijven de meningen verdeeld. Die Zeit
Rhein onderstreept nog dat 31 oktober 1517 een keerpunt betekende in het denken van Luther. Het bekroonde een proces van bevrijding van de scholastieke theologie en de weg was voorbereid voor de ‘ware’ evangelische Bijbelse theologie. Luther was heel zelfbewust. Hij was vastbesloten om de zaak van Jezus te verdedigen. Alleen bij de thesen heeft hij de zinsnede 'In de naam van de Heer Jezus' gebruikt.
Bron: Politische Meinung