Christendom kende snelle verspreiding in Palestina

Volgens twee Israëlische archeologen heeft het christendom zich in Palestina veel sneller verspreid dan algemeen werd aangenomen.
06/11/2017 - 20:16

Volgens Israëlische archeologen blijkt uit opgravingen in het noorden van Israël dat het christendom zich daar veel sneller heeft verspreid dan algemeen werd aangenomen. Het laat-Romeinse Palestina beleefde een snelle en krachtige overgang van een heidense cultuur naar het christendom. Deze opgravingen in het noorden van Israël bewijzen dat vele dorpen in Galilea al in de 5de eeuw over minstens een kerk en een bisschop beschikten, zeggen de archeologen Mordechai Aviam en Jacob Aschkenasi van het Kinneret Instituut voor Archeologie in Galilea.

De twee wetenschappers hebben recent een tot nu toe onbekende kerk opgegraven in Gaillea. Eerder hadden zij ook al twee andere kerken ontdekt. De drie kerken zijn met fraaie bodemmozaïeken versierd. Dat bewijst volgens hen dat het om welvarende gemeenschappen gaat. De archeologen troffen ook zeven inscripties aan, onder meer een 5 meter lange en tot op vandaag de grootste inscriptie in de regio met de naam van de bisschop van Tyrus, Irenaeus, en andere namen van lokale bisschoppen en donoren. Die bewijzen dat vele van deze bekeerde christenen Syrische en Fenicische wortels hadden, maar ook dat er onder die bekeerlingen nauwelijks joden waren.

Bron: Ha'aretz