Mark Van de Voorde in Tertio: aandacht voor vergeten waarden

In zijn column in Tertio van woensdag 22 november 2017 stelt Mark Van de Voorde dat de zorg voor de Kerk iedereen aangaat. Een delicate oefening.
21/11/2017 - 15:21
De Amerikaanse theoloog en filosoof Reinhold Niebuhr schreef: 'De bekwaamheid van de mens tot rechtvaardigheid maakt democratie mogelijk, maar zijn neiging tot onrechtvaardigheid maakt democratie noodzakelijk'.
De Amerikaanse theoloog en filosoof Reinhold Niebuhr schreef: 'De bekwaamheid van de mens tot rechtvaardigheid maakt democratie mogelijk, maar zijn neiging tot onrechtvaardigheid maakt democratie noodzakelijk'. © RR/Tertio

Het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen heeft zijn parochies opgeroepen om in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 hun maatschappelijke wensen te formuleren. De zorg voor de polis, het samenleven van burgers, gaat ons allen aan. Dus ook de kerk? Mark Van de Voorde vindt van wel, maar geeft toe dat het een delicate oefening is. Het Vlaams-Brabantse initiatief is dan wel gewaagd, het is nochtans vooral belangrijk en nodig, want de ordening van de samenleving gaat ons allen aan.

In een complexe samenleving vereist de naastenliefde meer dan daden van private caritas. Ze verwacht ook een structurele aanpak van armoede en een publieke organisatie van welzijnswerk. Mark Van de Voorde

De kracht van het middenveld

Het is de taak van de kerkgemeenschappen de noden van de samenleving in kaart te brengen, maatschappelijke aandachtspunten te formuleren en beleidsvoorstellen in te dienen bij de burgerlijke overheden, schrijft Van de Voorde. Om dat te kunnen, moet de Kerk zich gedragen als een middenveldorganisatie. D.w.z. dat ze vanuit haar diaconale aandacht met de samenleving in debat gaat over de maatschappelijke problematiek (…) Dat is precies wat de Kerk in Vlaams-Brabant en Mechelen doet. Het is wel een delicate oefening, want de Kerk moet vermijden in partijpolitiek vaarwater terecht te komen.

Profetisch protest

Mark Van de Voorde herinnert eraan dat de democratie gebouwd is op het compromis, in tegenstelling tot wat sociale media vertellen, een heel nobele zaak. Het is in die maatschappelijke context van het zoeken naar een evenwicht tussen wat zou moeten en wat kan dat de kerkgemeenschap haar stem kan en moet verheffen. In wezen gaat het om een profetisch spreken. Profeten kijken van op de zijlijn toe, niet om te zwijgen maar om te spreken.

Profeten doen niet aan politiek, ze vragen aandacht van de politiek voor vergeten waarden. Mark Van de Voorde