Australische commissie eist afschaffing biechtgeheim en celibaat
Een rapport klaagt aan dat Australische instellingen en de overheid ernstig hebben gefaald bij de bescherming van kinderen tegen misbruik. Generaties lang kon er een nationale tragedie plaatsvinden in instellingen, waarin wij allen groot vertrouwen hadden, concludeert de Royal Commission into Institutional Responses to Child Sex Abuse (Koninklijke Commissie voor Kindermisbruik in Instellingen) na vijf jaar onderzoek en studie. Wij kunnen dit niet afschuiven op enkele rotte appels. Het misbruik vond plaats in vrijwel elke locatie waar kinderen woonden of deelnamen aan opvoedkundige, recreatieve, sportieve, religieuze of culturele activiteiten. In sommige instellingen waren er meerdere daders en sommige kinderen werden slachtoffer van verschillende daders. Het misbruik was vaak zo wijdverspreid en de aard zo gruwelijk dat wij dit nauwelijks nog kunnen vatten.
De belangrijke instellingen in de samenleving hebben gefaald en het misbruik werd vaak nog versterkt door de ontoereikende reactie. Royal Commission into Institutional Responses to Child Sex Abuse
De commissie ging in 2012 van start met een omvattend onderzoek naar misbruik in kerkelijke en andere instellingen tijdens een periode van 90 jaar. Er werden ruim 8.000 slachtoffers van meer dan 1.800 vermeende daders van kindermisbruik tussen 1950 en 2010 beluisterd:
- De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers bedroeg 10 jaar voor meisjes en 11 jaar voor jongens.
- 2.500 klachten werden doorverwezen naar het gerecht.
- 230 daders worden vervolgd, omdat het misbruik niet verjaard is.
- Het misbruik vond plaats in kerken, weeshuizen, sportclubs, jeugdgroepen en scholen.
- 60 procent van de misbruikgevallen gebeurde in instellingen van de katholieke Kerk.
Het rapport maakt pijnlijk duidelijk hoe de leiding van de katholieke Kerk heeft gefaald in de bestraffing van de daders van seksueel misbruik.
Nationaal bureau voor de bescherming van kinderen
Het rapport geeft 189 aanbevelingen om een herhaling van het kindermisbruik in de toekomst te vermijden. De belangrijkste zijn de oprichting van een nationaal bureau voor kinderveiligheid en het opstarten van een hulplijn voor het melden van misbruik. De overheid moet het niet-melden van kindermisbruik strafbaar maken. Die meldingsplicht moet ook gelden voor geestelijken. Aan de Australische bisschoppen wordt gevraagd om pleitbezorger te worden van de afschaffing van het verplichte celibaat voor katholieke priesters. De commissie stelt zich ook de vraag of het biechtgeheim kan ingeroepen worden voor informatie die in de biecht wordt ontvangen over een kind dat seksueel is misbruikt. Ook katholieke geestelijken die voor de Koninklijke commissie getuigden verschilden daarover van mening.
Aartsbisschop Denis Hart, de voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie, looft het werk van de commissie. Hij erkende dat er in het verleden schandelijke fouten zijn gemaakt en bood namens de katholieke Kerk nogmaals verontschuldigingen aan bij de slachtoffers. Hij belooft dat de Australische bisschoppen bij het Vaticaan aanbevelingen zullen doen over het priestercelibaat en de biecht. Maar slechts het Vaticaan kan daarover beslissen.
De Australische premier Malcolm Turnbull heeft lovende woorden voor de moed van overlevenden, die ook vaak voor het eerst gehoord en geloofd werden. Te lang hebben wij deze misdaden tegen kinderen toegedekt of genegeerd.
Bron: AP/Daily Mail/Premier Christian Radio