Kolenwasserij Beringen behoort tot meest bedreigde erfgoedsites

Europa Nostra vraagt een extra inspanning om kostbaar erfgoed te redden tijdens het Europees Jaar van het Culturele Erfgoed.

16/01/2018 - 15:27
De kolenwasserij van Beringen
De kolenwasserij van Beringen © ETWIE vzw

De kolenwasserij van Beringen, een van de belangrijkste getuigen van de industriële geschiedenis van ons land en één van de laatste grote kolenwasserijen in West-Europa, is volgens Europa Nostra, de Europese koepel van erfgoedorganisaties, een van de meest bedreigde Europese Erfgoedsites. De site werd bij Europa Nostra voorgedragen door de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie. De vereniging hoopt dat dit helpt om de geplande sloop van de steenkoolwasserijen 1 en 3 alsnog een halt toe te roepen.  De vereniging vreest dat de sloop bovendien de aanzet zal geven om ook andere delen van de mijnsite te slopen. Bij de sluiting van de Limburgse mijnen werd destijds beslist om minstens één mijn zo intact mogelijk te bewaren. De keuze viel toen op de mijn van Beringen omwille van de quasi nog intacte gebouwen en installaties. Sinds 22 december 1993 is de steenkoolmijn van Beringen wettelijk beschermd.

De selectie van de Europese erfgoedsites gebeurde op basis van de  culturele waarde, evenals het imminente gevaar voor vernieling. Europa Nostra.

Bedreigde kloosters in Georgië en Albanië

In totaal zijn er 12 erfgoedsites opgenomen op de lijst van Europa Nostra. Daarvan worden er op 15 maart uiteindelijk 7 weerhouden voor inhoudelijke en praktische steun voor de redding en herbestemming van de site. Andere bedreigde sites zijn de post-Byzantijnse kerken in Voskopoja en Vithkuqi in het zuidoosten van Albanië. De gebouwen behoren tot de meest representatieve monumenten van de kerkelijke kunst van de 17de en 18de eeuw op de Balkan en het zijn meesterwerken van de postbyzantijnse stijl. Maar door oorlog, plundering en natuurrampen zijn deze 12 kerken nu al ernstig beschadigd. Op de Europese lijst ook de David Gareji-kloosters en de Hermitage, op het semi-woestijnachtige Iori-plateau in Oost-Georgië. De site dateert uit de 6e eeuw en bestaat uit 22 uit de rotsen gehouwen kloosters en meer dan 5.000 heiligdommen en grotcellen. De combinatie van rotsarchitectuur, middeleeuwse muurschilderingen, prehistorische archeologie en paleontologische velden maakt het hele ensemble tot uithangbord van de Georgische cultuur.

Het historische centrum van Wenen

De andere voorgedragen sites op de lijst zijn het historische centrum van Gjirokastra (Albanië) ; het historische centrum van Wenen (Oostenrijk) ; het Buzludzha-monument (Bulgarije); het Luchtkabelnetwerk in Chiatura (Georgië) ; het kasteel van Sammezzano (Toscanië, Italië); het Constanta Casino (Roemenië) ; de prehistorische rotsformaties met schilderingen in de provincie Cadiz (Spanje) ; het Prinkipo Grieks weeshuis op de Prinsessen Eilanden ligt vlakbij Istanbul (Turkije); en de IJsfabriek van Grimsby  (Verenigd Koninkrijk).

Bron: Europa Nostra.