Leeuwarden is vanaf dit weekend Culturele Hoofdstad van Europa
In de Friese stad Leeuwarden vindt vandaag en morgen het openingsweekend plaats naar aanleiding van uitverkiezing tot Culturele Hoofdstad van Europa, een eretitel die jaarlijks aan twee steden wordt toegekend. Zij krijgen op die manier een unieke kans om de kunst en cultuur in hun stad in heel Europa onder de aandacht te brengen. Leeuwarden, dat de titel dit jaar deelt met het MalteseValletta, wil de buitenkans benutten om niet alleen de rijkdom in de stad zelf, maar ook in de omliggende regio en in Friesland in het algemeen onder de aandacht te brengen. De Nederlandse openbare zender NPO 1 brengt zaterdagavond alvast een impressie van de start van het programma.
De leidraad van het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 is Iepen mienskip: Met honderden projecten laten we in 2018 een iepen mienskip (open verbinding met de wereld) zien aan Nederland en de rest van Europa. Wij stellen een eigenwijze en betrokken gemeenschap voor met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden en uitdagingen. Door onze culturele keur in 2018 ten toon te stellen, willen we verbinding maken met de verschillende gemeenschappen over heel Europa. Zowel virtueel online als in het echte leven, aldus persmedewerker Johannes Keekstra van Leeuwarden-Fryslân 2018.
Het startschot wordt zaterdagavond vanaf 21.15 uur aan de Oldehovetorens gegeven door honderden muzikanten op daken, torens en balkons, en ruim duizend koorleden en vele dansers. Aansluitend luiden de klokken uit de hele provincie het culturele jaar in.
Kleurrijk en verscheiden
Volgens Johannes Keekstra, van de persdienst van Leeuwarden-Fryslân 2018, is er ook een interreligieus luik bij het programma van Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa. Hij verwijst in eerste instantie naar het Under de Toer-project (underdetoer.nl), waarin 32 kerken uit de provincie Friesland centraal staan en waarbij telkens verhalen in en om de kerktorens verteld worden. Er is ook nog het interreligieuze project Kleurrijk Fryslan dat vanuit de vaststelling dat onze samenleving veelkleurig (multicultureel) is geworden bruggen wil slaan tussen de verschillende geloofsgemeenschappen. Het Platform Levensbeschouwing van Kleurrijk Fryslân bestaat sinds 1994 als samenwerkingsverband van verschillende levensbeschouwelijke groepen in de provincie Friesland. Het wil de provincie leefbaar maken voor iedereen, ongeacht huidskleur, nationaliteit, culturele of levensbeschouwelijke achtergrond.
4 miljoen bezoekers
Ondanks de eerder beperkte hotelinfrastructuur, verwacht Friesland reizigers uit heel Europa. De organisatoren hopen op 4 miljoen bezoekers. Die worden ondergebracht in hotels, recreatieparken, B&B’s, campings en jeugdherbergen. Er worden ook enkele pop-upcampings voorzien en enkele projecten geven bezoekers de kans om bij mensen thuis te verblijven. Het hoofd- of kernprogramma omvat een 60-tal projecten. Daarnaast is er een mienskipsprogramma, gemaakt door de Friese bevolking zelf. Dat bundelt ideeën uit de dorpen, het platteland en de steden, zoals een wereldrecordpoging voor het grootste gehaakte deken ter wereld. Blikvangers van het cultureel jaar zijn onder meer de tentoonstellingen in het Fries Museum over Mata Hari en Escher (vanaf 28 april 2018).
Lees ook: Vlaamse contemplatieve kunst geeft startschot Leeuwarden 2018