Adri Geerts is nieuwe overste van de Vlaamse kapucijnen

Minderbroeder kapucijn Adri Geerts uit Brugge is verkozen tot nieuwe overste van de Vlaamse kapucijnen.
06/03/2018 - 09:15
Het nieuwe bestuur van de Vlaamse kapucijnen
Het nieuwe bestuur van de Vlaamse kapucijnen © Kapucijnen Vlaanderen

DeVlaamse minderbroerders kapucijnen (Ordo Fratrum Minorum Capucinorum),  een tak van de franciscanerorde, hebben in het domein Menas in Sint-Maria Aalter een nieuw bestuur verkozen voor de volgende drie jaar. Tijdens het kapittel werd Adri Geerts verkozen tot nieuwe provinciaal overste. Kenny Brack wordt vicaris provinciaal. De andere leden van het kapittel zijn de kapucijnen Luc Vansina, Thomas Okon en Klaas Blijlevens. De generale curie in Rome was op het kapittel vertegenwoordigd door broeder Pio Murat.

De kapucijnen wisselden tijdens hun kapittel ook van mening over internationale broederschappen, waarvan de gemeenschap in Antwerpen met kapucijnen uit Polen, India, Pakistan en DR Congo de eerste is in ons land. Er wordt overwogen om ook de gemeenschap van Meersel Dreef sterker te internationaliseren en er een franciscaans belevingscentrum uit te bouwen. Broeder Luc Vansina bracht ook verslag uit van de bijeenkomst van Europese missiesecretarissen, die samen nadenken en een document uitwerken over missievormen voor vandaag in Europa. Belgische kapucijnen zijn op dit vlak momenteel een van de voorlopers in Europa.

De kapucijnen zijn minderbroeders die het Evangelie met dezelfde ijver en eenvoud proberen te beleven als hun stichter Sint-Franciscus van Assisi. Franciscus stichtte zijn orde in 1223. In de 16de eeuw besloot een groep franciscanen om de levensstijl radicaler te beleven en met een terugkeer naar de oorspronkelijke nadruk op gebed en armoede. In 1525 werden zij erkend als een officiële, onafhankelijke tak van de franciscanen.

Vandaag zijn er naar schatting 11.000 kapucijnen wereldwijd actief. Hun aantal blijft toenemen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, maar daalt in Europa en Noord-Amerika. Vlaanderen telt nog 42 kapucijnen.  

Bron: Kapucijnen Vlaanderen