De meest afgelegen parochie op aarde

De katholieke Sint-Jozefparochie op Tristan da Cunha in het zuidelijke halfrond is wellicht de meest afgelegen parochie ter wereld.
17/03/2018 - 10:00
De Sint-Jozefskerk
De Sint-Jozefskerk © Abbot Hugh Allan for Catholic Herald

Volgens het Britse weekblad Catholic Herald ligt de meest afgelegen parochie ter wereld op het vulkaaneiland Tristan da Cunha, een afgelegen eiland van de archipel met dezelfde naam in het zuiden van de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Kaapstad.

De stichting van de katholieke parochiekerk in het Britse overzese gebied, in de buurt van Sint-Helena, heeft verre wortels tot de tijd van Napoleon. Britten stuurden een garnizoen naar Tristan da Cunha, om de bevrijding van Napoleon te beletten. Toen de legerleiding besefte dat de stationering nutteloos was, werd het garnizoen teruggeroepen. Enkele militairen zochten naar een manier om er te blijven en gingen met de kleine nederzetting van Edinburgh of the Seven Seas van start.

Daar arriveerde op een dag de vrome, katholieke vrouw Agnes Rogers, die door de eilandbewoners Granny Aggiewerd genoemd. Na een lange lijdensweg en beproevingen kreeg zij uiteindelijk toch toestemming om een katholieke kapel te bouwen. In 1932 kwam de toenmalige Britse legeraalmoezenier L.H. Barry als eerste katholieke priester op bezoek op het eiland. Die dag kon Agnes Rogers voor het eerst in 23 jaar opnieuw deelnemen aan een eucharistieviering en de communie krijgen. Daarna bleef het wachten tot 1955 voordat er opnieuw een priester langskwam. Veel kinderen hadden nog nooit een priester gezien. Ook toen was Grannie Aggie nog steeds in de weer voor de parochie.

Haar taak wordt vandaag voortgezet door drie catechisten, die alle drie afstammelingen zijn van de vrome vrouw. In de jaren 1990 moest de kapel plaats maken voor de Sint-Jozefskerk. Vandaag wonen er op het eiland 263 mensen. Een derde van hen is katholiek.

Bron: Catholic Herald