Het einde van een stuk radiogeschiedenis
Vanaf Pasen stopt Radio Vaticaan met zijn uitzendingen, met uitzondering van de Italiaanstalige programma’s, op de middengolf en de korte golf. De ingrijpende beslissing is een onderdeel van de grondige hervormingen van de Vaticaanse media. Met de stopzetting van de radio-uitzendingen eindigt een merkwaardig stuk geschiedenis. Radio Vaticaan werd op 12 februari 1931 nog persoonlijk door de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi gestart.
In de eerste uitzending, van begin 1931, nam paus Pius XI het woord en verwelkomde persoonlijk de luisteraars. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook later, speelde de radio een belangrijke rol bij de hereniging van gezinnen die door de oorlog uit elkaar werden gerukt. Radio Vaticaan maakte faam door de juistheid, snelheid (vaak dankzij de informatie van missionarissen ter plaatse) en de betrouwbaarheid van zijn nieuwsberichtgeving. Tijdens de Koude Oorlog was de radiozender een belangrijke bron van informatie voor christenen achter het IJzeren Gordijn. Tijdens de genocide in Rwanda was de radio er dankzij paters als eerste bij om daarover verslag uit te brengen.
De stopzetting van de analoge uitzendingen is een besparingsmaatregel, omdat Radio Vaticaan al jaren een belangrijke financiële verliespost is. Voor het personeel verandert er weinig, omdat het merendeel van de medewerkers die niet met pensioen gaan bij de andere Vaticaanse media en vooral bij de afdeling nieuwe media terecht kunnen. De nieuwsuitzendingen worden digitaal en via het internet voortgezet. Maar daar hebben vele luisteraars in Afrika en Azië, die nog steeds op radio zijn aangewezen, geen boodschap aan.
Bron: EWTN