Christenen vieren wereldwijd Pasen
Christenen van de westerse Kerken vieren dit weekend, een week eerder dan de orthodoxe Kerken, Pasen. In Rome sprak paus Franciscus zijn zegen Urbi et Orbi uit voor de stad en voor de wereld. In zijn toespraak vroeg hij aandacht voor de slachtoffers van de oorlog in Syrië en riep op tot vrede in de Gazastrook. Ook landen zoals Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo, zo voegde hij er nog aan toe, wensen vrede. Daarnaast vroeg hij internationale steun voor Venezuela om te voorkomen dat nog meer mensen hun land moeten verlaten wegens de politieke en economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Hij bedankte Nederland voor de bloemen die het plein versierden. Franciscus had zaterdagavond tijdens de paaswake ook al acht volwassenen - drie vrouwen en vijf mannen tussen 28 en 52 jaar - gedoopt. Vier van hen zijn Italianen, de anderen zijn een Albanees, een Amerikaan, een Peruviaan en de 31-jarige Nigeriaanse migrant John Ogah. Vele Italianen beschouwen die laatste als een echte held omdat hij vorig jaar in september in Centocelle, een voorstad van Rome, een met machetes gewapende overvaller heeft ontwapend. De Nigeriaan kreeg een verblijfsvergunning op aandringen van de carabinieri (militaire gendarmeriekorps in Italië). Kapitein Nunzio Carbone was zijn dooppeter en getuigde over die keuze: Tussen de carabinieri en de immigrant is een relatie van vriendschap en dankbaarheid ontstaan. Het militaire ordinariaat (het bisdom bij het leger) zorgde ervoor dat zijn wens werd vervuld om de doop te ontvangen.
Opmerkelijk was dat emeritus paus Benedictus XVI, die binnen twee weken 91 wordt, niet aanwezig was in de paaswake. Volgens de persdienst van het Vaticaan gaf hij er voorkeur aan om de plechtigheid met enkele intimi in de kapel van het klooster in de tuinen van het Vaticaan, waar hij sinds zijn aftreden verblijft, te vieren. De afgelopen weken hadden enkele Italiaanse en Duitse kranten gespeculeerd over de toestand van de Duitse emeritus. Maar die speculaties over een zorgwekkende gezondheid werden door mgr. Georg Gänswein, zijn privésecretaris, met klem ontkend.
Volwassendopen
In ons land werden gisterenavond tijdens de paaswake 239 (jong)volwassenen gedoopt, tien meer dan vorig jaar. Het aantal paasdopen blijft jaar na jaar toenemen. Dit jaar zijn er ruim 80 catechumenen meer gedoopt dan in 2010. Kardinaal Jozef De Kesel benadrukte in zijn homilie de betekenis van Pasen: Pasen is het feest van hoop, bevrijding en verlossing. Het gaat om de overgang van duisternis naar licht, van haat naar liefde, van onrecht naar menselijkheid, van dood naar leven.
Dat is de betekenis van het christelijk paasfeest: dat de dood niet het laatste woord heeft. Kardinaal De Kesel
Mgr. De Kesel bracht ook hulde aan Arnaud Beltrame, de Franse luitenant-kolonel die vorige week tijdens een gijzeling in het zuiden van Frankrijk de plaats innam van een gegijzelde vrouw en in haar plaats is gestorven.
Paasvieringen tussen wanhoop en hoop
Voor de Chaldeeuwse christenen in de Ninevevallei is het dit jaar een heel bijzondere paasviering. Zij kunnen voor het eerst sinds het terugdrijven van Islamitische Staat (IS) opnieuw Pasen vieren in vele, voorheen christelijke dorpen. Maar honderdduizenden christenen en leden van andere religieuze minderheden, zoals de jezidi's uit deze regio, zijn nog steeds ontheemd of gevlucht naar het buitenland. Zij zijn te bang om naar hun huizen terug te keren of hebben onvoldoende financiële middelen om er een nieuw bestaan op te bouwen. Ook in Jeruzalem en Galilea vieren duizenden pelgrims Pasen. Daar worden de plechtigheden overschaduwd door de gewelddadiige botsingen tussen het Israëlische leger en Palestijnen aan de grens met Gaza. Daarbij werden vrijdag 16 Palestijnen gedood en raakten er honderden gewond. Toch worden de paasvieringen volgens het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem door meer pelgrims en toeristen dan de afgelopen jaren bijgewoond.
Bron: SIR/Vaticannews/Avvenire/Kathpress.at