Beieren wil kruisen in alle openbare gebouwen

Vanaf juni moeten er kruisbeelden hangen in alle overheidsgebouwen in Beieren.
26/04/2018 - 12:09
Houten kruisbeeld
Houten kruisbeeld © Kathpress.at

Er wordt heel verschillend en verdeeld gereageerd op het voorstel van de Duitse deelstaat Beieren om in alle openbare gebouwen een kruisbeeld op te hangen. Dat moet het respect uitdrukken voor de fundamentele waarden van de wettelijke en sociale orde in Beieren en Duitsland.

De Beierse minister-president Markus Söder (CSU) is het oneens met de stelling dat het kruisbeeld een symbool is van een bepaalde religie of strijdig zou zijn met de neutraliteit. Het kruis is een fundamenteel symbool van onze Beierse identiteit en manier van leven, argumenteert Söder.

Beierse kerkleiders kunnen zich vinden in de visie van de minister-president. Het kruis is een teken van eenheid, verzoening, vrede, broederschap en solidariteit., stelde Ludwig Schick, de katholieke aartsbisschop van Bamberg, in een interview op de Beierse tv-zender Bayerischer Rundfunk (BR).

De evangelische bisschop Heinrich Bedford-Strohm verzet zich tegen de visie dat het kruis een teken is van identiteit van een land. Het draagt wel een boodschap uit van menselijke waardigheid, naastenliefde en menselijkheid. Volgens hem maakt dit initiatief ook duidelijk dat religie niet kan verbannen worden naar de privésfeer, maar ook een publiek karakter heeft.

Toch hebben niet alleen islamitische geestelijken kritiek op de beslissing. De kerkjurist Thomas Schüller vindt dat het kruis voor politieke doeleinden wordt gebruikt. De populaire katholieke priester Burkhard uit Würzburg vreest dat het kruisbeeld slechts wordt gebruikt als middel om een bepaalde groep (moslims) uit te sluiten. De Centrale Raad van Moslims in Duitsland  noemt de beslissing strijdig met het neutraliteitsbeginsel van de staat. Joden noch atheïsten en moslims identificeren zich ermee. Dit dreigt een gelijke behandeling van alle religies in de weg te staan. De joodse gemeenschap toont begrip. Maar de voorzitster van de Raad van Joden in Duitsland stelt dat er beter werk kan worden gemaakt van een echte integratie in Duitsland.

Bron: Kathpress.at