Sant’Egidio viert 50ste verjaardag

De Sint-Egidiusgemeenschap speelt tot op vandaag een internationale rol in de vredesbemiddeling in Afrika.
28/04/2018 - 18:48

De Sint-Egidiusgemeenschap viert dit weekend de vijftigste verjaardag van de start van de katholieke lekengemeenschap in ons land. Zaterdag zijn er in Antwerpen, Brussel, Leuven en Luik opendeurdagen waarop kennis kan gemaakt worden met de verschillende activiteiten van de gemeenschap. Op de feestzitting van zondagnamiddag in Antwerpen spreken naast voorzitter Hilde Kieboom ook enkele prominente gastsprekers hun verwachtingen uit voor de komende jaren: Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen, voorzitter 11.11.11), Albert Guigui (opperrabbijn van Brussel), Luc Van der Kelen (voormalig editorialist Het Laatste Nieuws), David Van Reybrouck (schrijver), Herman Van Rompuy (emeritus voorzitter van de Europese Raad).

Aansluitend is er om 17 uur is er in de kathedraal een eucharistie met bisschop Johan Bonny van Antwerpen en aartsbisschop Vincenzo Paglia, de geestelijke adviseur van de gemeenschap. Enkele dagen later, op donderdag om 19 uur, volgt nog een eucharistieviering met kardinaal Jozef De Kesel in de kerk van de Rijke Klaren in Brussel.

Koningin Mathilde tijdens de interreligieuze ontmoeting van Sant'Egidio in Antwerpen
Koningin Mathilde tijdens de interreligieuze ontmoeting van Sant'Egidio in Antwerpen © Philippe Keulemans

Eerste gemeenschap buiten Italië

Sant’Egidio ontstond in het woelige voorjaar van 1968 in studentenkringen in Rome, op initiatief van de toen 18-jarige Andrea Riccardi. De gemeenschap, die bestaat uit mensen van alle leeftijden, sociale achtergrond en levensstaat, legt zich toe op de zorg voor armen en mensen in de rand (daklozen, vluchtelingen, ouderen, kinderen, enz), op interlevensbeschouwelijke dialoog en conflictbemiddeling. Vandaag is Sant'Egidio wereldwijd actief in 70 landen en telt zij ongeveer 70.000 medewerkers. In 1985 kwam er ook in Antwerpse studentenkringen een afdeling op initiatief van Hilde Kieboom.

De Sint-Egidiusgemeenschap in ons land was destijds de eerste gemeenschap van Sant’Egidio buiten Italië. Jan de Volder

Hilde Kieboom leerde de beweging in Italië kennen en was gecharmeerd door de manier waarop de gemeenschap jongeren wist te motiveren om zich voor kinderen, vreemdelingen, bejaarden in kansarme stadswijken en dak- en thuislozen in te zetten. De Belgische tak van de gemeenschap kreeg een belangrijke impuls in 1992, toen in Leuven en Brussel samen met het aartsbisdom en de internationale Sant’Egidiogemeenschap een interreligieuze samenkomst voor de vrede werd georganiseerd. Meteen was de beweging ook bij ons op de kaart gezet. Daarna volgde een gestage groei.  

Duizend medewerkers

De Belgische afdeling is actief betrokken bij vredesonderhandelingen in Afrika. Ze speelde een belangrijke rol bij het Vredesakkoord van 1992 dat de Mozambikaanse burgeroorlog beëindigde en het Vredesakkoord van Arusha in Burundi (1996-2000).  Sinds de eeuwwisseling wordt ook ingzet op vredesonderhandelingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waarbij de Belgische afdeling tot op heden actief blijft.

De Sint-Egidiusgemeenschap telt vandaag meer dan duizend medewerkers in ons land. Zij zetten zich in bij projecten voor leerlingenbegeleiding, vereenzaamde en zorgbehoevende bejaarden, vluchtelingen, de koffiebar Amici in de Kammenstraat in Antwerpen waar de klanten bediend worden door personen met een mentale beperking of Kamiano in Antwerpen, Luik in Brussel. En natuurlijk zijn er op een 20-tal plaatsen ook nog de jaarlijkse maaltijden voor dak- en thuislozen tijdens de kersttijd, die voor de buitenwereld het visitekaartje blijven van de gemeenschap.