Archeologen graven kerk en kerkhof uit Romeinse tijd op in Irak
Archeologen zijn sinds augustus vorig jaar in Manbij (Irak) bezig met het blootleggen van een oud kerkhof met christelijke graven en een ondergrondse schuilkerk uit de 3de of 4de eeuw uit de tijd van de Romeinse bezetting. Het gebied werd een jaar geleden nog gecontroleerd door strijders van Islamitische Staat (IS). Daarom moesten eerst nog mijnen en achtergebleven springtuigen geruimd worden. Te midden van de ruïnes met hun smalle tunnels, nauwe doorgangen en ontsnappingsroutes werden verschillende kruisen en geschriften aangetroffen die in steen zijn gebeiteld.
IS-strijders zouden deze vondsten ongetwijfeld vernield hebben als zij daarvan op de hoogte warengeweest, zegt Abdulwahab Sheko, de leider van het archeologische team. Volgens hem is deze opgraving belangrijk omdat het kerkgebouw zo oud is en bewijst dat de christenen in die tijd, misschien dus nog voor keizer Constantijn met zijn Edict van Milaan (313) een einde maakte aan de christenvervolgingen, hun geloof in het geheim moesten belijden. De Romeinen begrepen veel christelijke praktijken verkeerd en verdachten de christenen door de instellingswoorden van de eucharistie van misdaden zoals kannibalisme, verduidelijkt John Wineland, hoogleraar geschiedenis en archeologie van de Southeastern University.
De archeologen hebben nog geen duidelijk zicht op het belang van de vondst van deze nieuwe ruïnes. Zij hopen op de steun van internationale archeologen en organisaties voor het identificeren van artefacten en menselijke overblijfselen. John Wineland: Christenen in die tijd moesten elkaar in het geheim, ondergronds ontmoeten om problemen te voorkomen. De Romeinen waren bang voor die geheime samenkomsten.
Bron: Foxnews