Vaticaanse Musea hielpen verzetslui en Joden onderduiken

De dagboeken van directeur Bartolomeo Nogara van de Vaticaanse Musea schetsen een mooi beeld van het dagelijkse leven in het Vaticaans tijdens WO II.
05/05/2018 - 15:21
Vaticaanse musea
Vaticaanse musea © Musei Vaticani

De directeur en personeelsleden van de Vaticaanse Musea hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog geholpen om leden van het Italiaanse verzet en Joden te helpen onderduiken. Dat blijkt uit de 41 dagboeken van de Italiaanse professor Bartolomeo Nogara, die in 1920 door paus Benedictus XV benoemd werd tot directeur van de Vaticaanse Musea en die van de paus de taak kreeg om een modernisering van het museum door te voeren. Nogara bleef directeur tot aan zijn dood in 1954.

Familieleden van Bartolomeo Nogara, die ruim 34 jaar de Vaticaanse Musea heeft geleid, schonken de dagboeken van de professor recent aan het Vaticaan. Volgens L'osservatore Romano, documenteren die enkele bekende verhalen, zoals die van de Duitse Hermine Speier die werd afgedankt omdat zij een Joodse was en die later de eerste vrouwelijke betaalde arbeidskracht werd van het  Vaticaan.

Minder bekend is dat de museumdirecteur en zijn personeel niet alleen Joden, maar ook verschillende leden van het Italiaanse verzet onder een valse naam hielpen onderduiken, ook al vielen er velen later toch in handen van de Duitse bezetter. Fascinerend zijn de verslagen over enkele kunstwerken van onschatbare waarde die tijdens de Tweede Wereldoorlog van vernietiging of diefstal werden gered. Even boeiend zijn de verslagen van de spontane en ongedwongen gesprekken van Bartolomeo Nogara, met onder meer ook paus Pius XI, omdat die een mooi portret schetsen van het gewone dagelijkse leven in oorlogstijd binnen de muren van Vaticaanstad.

Bron: Vaticannews.va