De Emmaüsgangers achterna
Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen gaat in alle geledingen aan de slag met de synode
„We moeten het synodale proces in het aartsbisdom beschouwen als een kans om synodaliteit, het samen onderweg zijn, te verankeren in het DNA van onze lokale Kerk”, zegt Kris Somers, samen met zijn Franstalige collega Jolanta Mrozowska algemeen coördinator van het synodale proces in het aartsbisdom. „Daarom mogen we ons niet blindstaren op de kalender die is uitgewerkt voor de synode. De diocesane fase van de synode loopt formeel tot 15 augustus dit jaar, maar ik zie het veeleer als een startpunt dan als een eindpunt. Het sluit ook aan bij de woorden van de paus die zegt dat het doel niet is documenten op te stellen, maar dromen te laten ontluiken, profetieën en visioenen op te wekken, hoop te laten bloeien, vertrouwen te wekken, wonden te verbinden, relaties te smeden en een positieve dynamiek op gang te brengen die de geesten zal verlichten, de harten zal verwarmen en kracht zal geven.”
Het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen stelde een bundel samen die lokale groepen en gemeenschappen een handleiding biedt om Samen op weg te gaan, meteen ook de titel van de bundel. „Alle verantwoordelijken in de territoriale en categoriale pastoraal kregen de bundel met de vraag ermee aan de slag te gaan”, zegt An Mollemans, die in het vicariaat fungeert als verzamelpunt voor de teruggezonden documenten. „Vanuit het Emmaüsverhaal, het ultieme Bijbelverhaal over samen op weg gaan, schotelen we hen twee fundamentele vragen voor. Hoe zijn we tot nu toe als christenen samen op weg binnen onze kerkgemeenschap en met de grote mensenfamilie? Hoe kunnen we in de toekomst als christenen groeien in het samen op weg gaan binnen onze kerkgemeenschap en met de grote mensenfamilie? Uiterlijk tegen Pasen verwachten we de antwoorden te ontvangen.”
Omdat niet iedereen deel uitmaakt [node:field_streamers:0] van een bevraagde groep, organiseert het vicariaat op 21 februari in Grimbergen een open avond waarvoor iedereen die zijn stem wil laten horen welkom is. „In kleine groepen gaan we de dialoog aan”, zegt An Mollemans. „Bisschop Koen Vanhoutte neemt deel aan een van de groepen, niet als begeleider, maar als gewone deelnemer.”
De open avond sluit aan bij de oproep van de paus om niet enkel de ‘usual suspects’ aan te spreken, maar ruimer te gaan. „Het is zijn uitdrukkelijk verzoek om mensen vragen te stellen die zich ooit gekwetst voelden door de Kerk, maar die toch de binding met het geloofsleven niet verloren”, zegt Kris Somers. „Ik denk aan slachtoffers van misbruik of aan gemeenschappen die zich tekortgedaan voelen. Het zal niet altijd makkelijk zijn hen te bereiken, maar we willen het toch proberen via brugfiguren. Ook diakens spelen daarin als brugfiguur tussen altaar en wereld hun rol.”
„De leden van het vicariaat gingen zelf al aan de slag met de bundel”, vervolgt An Mollemans. „Dat leverde interessante inzichten op. Bij het terugblikken stelden we bijvoorbeeld vast dat we iets te veel een Kerk van de middenklasse zijn en te weinig in dialoog gaan met kwetsbaren en armen. We verliezen hen soms uit het oog. In de toekomst willen we onder andere meer nadruk leggen op creativiteit in het op weg gaan en het durven los te laten. Anders is er geen ruimte voor het nieuwe. Willen we als Kerk betekenis hebben, dan moeten we ook inbreng hebben van de brede samenleving.”
„Er staat meer op het spel dan louter het proces”, besluit Kris Somers. „We moeten ons de vraag stellen hoe we als Kerk onze zending in de wereld ten diepste ervaren en hoe we synodaliteit daarbij kunnen gebruiken. De kans en de schoonheid van deze synode is dat ze ons op weg zet.”
Inschrijven voor de open avond over het synodaal proces van 21 februari kan via vlbm@ccv.be.