Nieuw altaarmeubilair voor Leuvense Sint-Pieterskerk

Interieurarchitect en suisse Hay Verhey ontwerpt het nieuwe altaarmeubilair voor de gerestaureerde Sint-Pieterskerk in Leuven.
27/06/2018 - 09:35
Hay Verhey ontwierp het nieuwe altaarmeubilair voor de Leuvense Sint-Pieterskerk
Hay Verhey ontwierp het nieuwe altaarmeubilair voor de Leuvense Sint-Pieterskerk © Hay Verhey

De ingrijpende jarenlange restauratie van de Sint-Pieterskerk in Leuven is nu bijna afgerond. Het kerkbestuur besloot om van die gelegenheid gebruik te maken om ook nieuw meubilair voor het altaarpodium te laten ontwerpen. De opdracht werd gegeven aan Hay Verhey, die beroepshalve binnenhuisarchitect is, maar bovendien als suisse of kerkwachter actief is in de Sint-Pieterskerk. De ontwerpopdracht bestond uit twee delen, legt Hay Verhey uit. Enerzijds het altaarmeubilair en anderzijds een nieuw tabernakel dat nog gemaakt en geplaatst moet worden, maar daarvoor wachten we nog op de plaatsing van de nieuwe portalenin de nabije toekomst.

Het nieuwe meubilair

Het altaarmeubilair bestaat uit 5 stoelen voor de voorgangers en twee lessenaars. Hay Verhey: Die bestaan telkens uit een buitenschil in warm gewalst staal, dat een warm zwart blauwgrijze uitstraling heeft en waar diverse kerkelijke symbolische tekeningen door middel van lasertechniek zijn uitgesneden. Deze buitenschil staat op korte afstand tot het hoofdvolume. Voor de stoelen is dit volume met licht bruin leer afgewerkt en voor de lezenaars is dit materiaal massief kersenhout. Door de combinatie van twee verschillende materialen op korte afstand van elkaar komen de kerkelijke symbolen als reliëf naar voren.

Lees verder onder de foto.

De symboliek van de nieuwe kerkstoelen verwijst naar Sint-Pieter en de vier evangelisten
De symboliek van de nieuwe kerkstoelen verwijst naar Sint-Pieter en de vier evangelisten © Hay Verhey

Kerkelijke symboliek

De gekruiste sleutels in de middelste stoel van de hoofdcelebrant verwijzen naar de apostel Petrus en staan symbool voor de eerste paus en de patroonheilige van de kerk, zegt Hay Verhey. De achterzijde van deze stoel is voorzien van de Paradijsboom, die een verwijzing is naar de tuin van Eden, waar ook de bron van water is die niet alleen de boom, maar ook ons mensen van water voorziet. Deze bron loopt uit in vier rivieren: Tigris, Eufraat, Pison en Gichom. Ze staan op hun beurt weer symbool voor de vier evangeliën.

In de andere vier stoelen zit de symboliek van de vier evangelisten verwerkt: Lucas als de gevleugelde os, Marcus als de gevleugelde leeuw, Mattëus als gevleugelde mens en Johannes als gevleugelde adelaar. Aan de achterkant is de vis te zien als symbool voor Christus en het christendom. De vis verwijst ook naar het Laatste Avondmaal en de eucharistie.

Lees verder onder de foto.

Symbolen aan de achterkant van de koorstoelen: de Paradijsboom, de bron en vissen
Symbolen aan de achterkant van de koorstoelen: de Paradijsboom, de bron en vissen © Hay Verhey

Lezenaars

In de twee lezenaars zit behalve de terugkerende symbolen van de vis en het water ook nog andere symboliek, besluit Hay Verhey. Een lessenaar is voorzien van het Christusmonogram met de twee Griekse beginletters van Christus, alsook de alfa en de omega die staan voor het begin en het einde. De tweede lessenaar is voorzien van het Lam Gods met de vlag van de overwinning en staat symbool voor Christus en zijn opstanding, overwinning op de dood en het eeuwige leven. Het lam is ook een verwijzing naar het jodendom en dus naar het Oude Testament. Het paaslam dat wordt opgeofferd op Pesach. Jezus wordt hier vergeleken met het offerlam, omdat hij zich heeft opgeofferd voor de zonden van de wereld.