Ourakathedraal in Nagasaki is Werelderfgoed

De oudste kerk van Japan en elf andere sites die te maken hebben met de vervolging van christenen zijn erkend als werelderfgoed.
05/12/2020 - 00:00
Ourakerk in Nagasaki
Ourakerk in Nagasaki © Wikipedia

De Unesco heeft 12 ‘verborgen’ christelijke locaties in de regio Nagasaki (Japan) uitgeroepen tot Werelderfgoed. Meest bekend is de Ourakerk in Nagasaki, de oudste kerk van het land, die ook symbool staat voor de vervolging van christenen. Het gebouw werd in 1863 door de Franse priesters Louis Furet en Bernard Petitjean in Nagasaki in neogotische stijl opgetrokken. Het kerkgebouw is toegewijd aan 26 martelaren uit de 16de eeuw, 9 Europese priesters en 17 katholieken uit Japan, die er in 1597 werden gekruisigd. Ook elf andere verwante locaties uit de periode van de 16de tot de 19de eeuw in het noordwestelijk deel van het eiland Kyushu en op kleinere eilanden zijn als Werelderfgoed erkend. Het gaat om tien nederzettingen en de Haraburcht, die allen een nauwe band hebben met de ondergrondse christenen van Japan en hun vervolging.

Het christendom werd in 1549 naar Japan gebracht en er ontstond al snel een bloeiende kerkgemeenschap. Maar onder het bewind van shogun Toyotomi Hideyoshi brak een genadeloze vervolging uit. Hideyoshi's opvolger Tokugawa Ieyasu besloot het christendom volledig uit Japan te verbannen. Tussen 1614 en 1640 werden naar schatting 6.000 martelaars omgebracht. Na deze gewelddadige onderdrukking moesten katholieken hun geloof meer dan twee eeuwen ondergronds en clandestien beleven. Pas in 1873 werd het verbod opgeheven en konden christenen hun geloof opnieuw publiekelijk belijden. Momenteel leven er naar schatting een miljoen christenen in Japan, nauwelijks een procent van de bevolking.

Bron: Kathpress.at/kro.nl