Nieuwe inventaris geroofde kunst tijdens Franse revolutie
Franse revolutionaire troepen hebben op het einde van de 18e eeuw in ons land 195 kunstwerken - 192 schilderijen en 3 beeldhouwwerken - geroofd, waarvan de helft vrij snel terugkeerde. Dat blijkt uit de gedetailleerde wetenschappelijke inventaris van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), in opdracht van de voormalige staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). De lijst schept duidelijkheid over de omvang van de Franse kunstroof van de Franse troepen tussen juli 1794 en februari 1795.
De ‘agences d’extraction’ baseerden zich op instructies van kunsthandelaar Jean-Baptiste-Pierre Lebrun, een groot kenner van de Vlaamse barokschilderkunst. KIK.
De lijst maakt duidelijk dat er een grote voorkeur bestond voor grote altaarschilderijen uit kerken en kloosters. Ook het beroemde beeld van de madonna met kind van Michelangelo in Brugge werd meegenomen. Volgens de kunsthistoricus Pierre-Yves Kairis hadden de Fransen een sterke voorliefde voor Vlaamse schilderkunst uit de barok, en in het bijzonder Rubens en Van Dyck. De belangstelling voor Van Eyck was beperkt, wat niet belette dat ook 4 centrale panelen van "Het Lam Gods" uit de Sint-Baafskathedraal in Gent werden geroofd.
Historisch werd de Fransen veel meer inbeslagnames toegeschreven dan er eigenlijk zijn geweest. KIK.
Vele kunststukken zijn na de Franse overheersing uiteindelijk naar ons land teruggekeerd. Maar volgens het instituut zijn er 64 in Frankrijk gebleven, 6 verhuisd naar Mainz, 1 exemplaar kwam na een ruil in Milaan terecht en van 24 werken blijft onduidelijk waar ze zich bevinden.
Bron: KIK/Vrtnieuws