Ik ga enthousiast naar de Wereldjongerendagen
Van 1 tot 6 augustus 2023 vinden in Lissabon de Wereldjongerendagen (WJD) plaats. Naar schatting 1 miljoen gelovige jongeren uit de hele wereld komen er samen. In zes afleveringen maken hier we kennis met evenveel Vlaamse deelnemers.
Pieter Anseeuw (19)
Woonplaats: Roeselare
Studie/Job: Burgerlijk ingenieur bouwkunde, KU Leuven
Hobby’s: Hoofdleiding bij Plussers Roeselare, volleybal bij Citivo Gits, muziek op mezelf (vroeger tien jaar slagwerk gedaan)
‘Open dialoog en mildere samenleving’
- Hoe zouden vrienden je omschrijven?
Als een enthousiaste, sociale kerel die graag zijn tijd steekt in de plusserswerking en in muziek, sport en vrienden, maar hij is zeker niet de beste student.
- Hoe zou je je zelf omschrijven?
Als een vriendelijke jongen die graag de controle en het overzicht bewaart. Als iemand die zich graag laat omringen door mensen die hij graag heeft en voor hen dan ook graag tijd maakt. Als iemand die altijd te vinden is voor spontane ideeën en ook wat kampt met uitstel- gedrag, maar als iets hem boeit en hij de schouders eronder zet, een harde werker is die (te) veel op zich durft te nemen.
- Geloven is...
…weten dat je niet op deze aarde gekomen bent om voor jezelf te leven en beseffen dat er niets mooiers is dan iets doen voor een ander. Als je je dienstbaar opstelt en probeert iedereen met openheid en liefde te benaderen, kom je dichter bij jezelf en elkaar.
In mijn eigen geloofsbeleving doe ik dat naar het voorbeeld van Jezus, zoon van God die liefde is.
- Wat is je levensmotto?
‘Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.’ Daarmee ben ik allerminst origineel, maar het is wel een principe waarin ik sterk geloof en dat ik in mijn leven probeer toe te passen. Door geregeld eens van buitenaf of vanuit het perspectief van een ander naar jezelf te kijken, kun je veel bijleren. Zo probeer ik elke dag een betere versie van mezelf te worden. Dat lukt niet altijd, maar geeft je wel het doel om een beter mens te worden voor jezelf en elkaar.
- Welke gebeurtenissen in je leven hebben een grote impact gehad?
Mijn eerste plusserskamp met IJD jongerenpastoraal zal ik nooit vergeten. De onvoorwaardelijke warmte die ik daar heb mogen ervaren, heb ik nog nergens anders gevonden.
Ook het eerste coronajaar heeft op veel vlakken mijn leven sterk beïnvloed. Mijn relatie liep stuk en in dezelfde periode overleed mijn oma aan kanker. Omdat zij leefde naar het voorbeeld van Maria, heeft ook voor mij zelf zowel tijdens als na die moeilijke periode de figuur van Maria nog veel meer betekenis gekregen.
- Welke mensen inspireren je?
Allereerst is Jezus een voorbeeld dat ik in mijn leven probeer na te volgen, al besef ik natuurlijk wel dat dat een onbereikbare ambitie is. In mijn eigen leven kijk ik allereerst op naar mijn ouders en voorts naar mensen in het algemeen die het volgen van hun passie weten te combineren met discipline en zo heel mooie dingen kunnen bereiken.
- Waarom trek je naar de Wereld- jongerendagen? Wat verwacht je ervan? Waarnaar kijk je in het bijzonder uit?
Ik trek naar Lissabon om de grote verbondenheid te kunnen ervaren die in mijn persoonlijk geloof heel belangrijk is. Gemeenschap vormen, samen vieren, bidden en nadenken zullen centraal staan en zullen me hopelijk vullen met heel veel warmte en liefde om uit te dragen.
Verder vind ik het ook heel belangrijk en interessant om mijn blik te verruimen. De oogkleppen die we in ons Belgenlandje vaak op hebben, moeten we afwerpen om in dialoog te gaan met mensen van over heel de wereld. Mensen met verschillende visies op het leven, met diverse vormen van geloofsbeleving en met andere gewoontes kunnen ons alleen maar nieuwe inzichten brengen. Zo geven we vorm aan een open dialoog die kan bijdragen aan meer verdraagzaamheid en een mildere samenleving.
- Hoe kijk je naar de paus?
Heel hoopvol. Ik hoop dat hij nog zo lang mogelijk op post mag blijven, want voor mij is hij wel wat de Kerk nu nodig heeft. Volgens mij weet paus Franciscus heel goed welke richting hij als stuurman wil uitvaren, maar beseft hij tegelijk dat hij moet proberen om dat logge en conservatieve kerkelijke schip in zijn geheel op zijn bestemming te krijgen. Zijn focus legt hij duidelijk bij de jongeren, naar wie hij luistert, maar ook bij de armen, die hij opzoekt. Paus Franciscus heeft het erg vaak over de (naasten)liefde. De signalen die hij in dat verband de wereld instuurt, stemmen mij hoopvol voor de toekomst.
Bisdommen werken samen aan voorprogramma
De Vlaamse voorprogramma’s voor de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon lijken nu al een groot succes. De voortrajecten willen de jongeren de kans geven om hen voor te bereiden op de WJD zelf. Eind mei waren vier van de vijf voorprogramma’s volgeboekt. Op 31 mei sloten de inschrijvingen.
Van 1 tot 6 augustus verzamelen jongeren van over de hele wereld in Lissabon in het gezelschap van de paus om samen te ontmoeten, plezier te maken en het geloof te beleven. Naast inhoudelijke verdieping ligt daar de nadruk op ontmoetingen met jongeren van over de hele wereld. „Nu al is het duidelijk dat we met een van de grootste delegaties uit Vlaanderen sinds 2000 zullen zijn”, zegt Sofi Van Ussel, directeur van IJD. „Momenteel zitten we boven de 300 deelnemers, zonder daarbij gerekend de deelnemers die rechtstreeks naar Lissabon reizen en andere groepen zoals de Europascouts en de groep rond de zusters van de Zaden van het Woord. Tijdens de tweede week willen we heel graag alle Vlaamse jongeren die aan het WJD-event deelnemen samenbrengen.”
Aanbod
Een blik op de inhoud van de voorprogramma’s. Magis is een een internationaal aanbod vanuit de spiritualiteit van de jezuïeten met uitdagende activiteiten, verspreid over Portugal en Spanje: pelgrimstochten, spirituele, sociale of creatief-culturele activiteiten. Caminho da Vida (Weg van het leven) is een pelgrimstocht in het noorden van Portugal. Het programma Portes Ouvertes is te gast bij de zusters benedictinessen van l’Abbaye Sainte-Marie de Maumont in Juignac, in het zuiden van Frankrijk. De deelnemers vieren en bidden samen met de zusters en [node:field_streamers:0] leren samen elkaar en de benedictijnse manier van (samen)leven beter kennen. A Dios is dan weer een bruisend programma van een week in Portugals buurland Spanje, van Bilbao tot Madrid. Naast een cultureel programma is er ook ruimte voor dienstbaar werk voor de lokale gemeenschap.
Interesses
Voor Days in the Dioceses sluit IJD deels aan bij het programma uitgewerkt door het bisdom Porto. Alleen voor dit laatste programma was er eind mei nog plaats.
Sofi Van Ussel: „Het is de eerste keer dat alle voorprogramma’s vanuit Vlaanderen interdiocesaan ontwikkeld zijn. Jongeren konden dus zelf kiezen volgens hun eigen spirituele behoeften en interessesfeer. IJD-medewerkers vanuit de diverse bisdommen sloegen daarvoor de handen in elkaar. Er is dan ook geen enkel programma waar maar één bisdom bij betrokken is. We vertrekken bovendien vanuit de interesses van de jongeren zelf en leiden hen naar de programma’s.”
Bij de televisiemis vanuit Bornem van zondag 14 mei, waar het grote voorbereidende event plaatsvond, waren alvast een 250-tal deelnemende jongeren aanwezig. Een van de bedoelingen van deze deelnemers- dag was immers dat jongeren van de diverse programma’s elkaar vooraf beter konden leren kennen. Zowel met de jongeren met wie ze zullen optrekken in het voorprogramma als met de jongeren uit hun bisdom. „Vandaag zoeken jongeren zelf hoe ze Kerk en geloof kunnen koppelen aan wie ze zelf zijn”, zegt Sofi Van Ussel. „Het is dan ook niet meer dan normaal dat er verschillende behoeften zijn en dat die tot uiting komen in ons aanbod. Iedereen heeft alvast veel goesting in de WJD!”