‘Stille werkers’ tijdens de Groote Oorlog
Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de lancering van het bevrijdingsoffensief, waarmee het Belgische leger samen met de Britten en de Fransen een einde maakten aan de Eerste Wereldoorlog brengen vzw Platform voor Belgische militaire geschiedenis en het Bisdom bij de krijgsmacht, samen met Domein Menas hulde aan de stille werkers in de Groote Oorlog. Het initiatief vraagt bij de vele herdenkingen van het bevrijdingsoffensief ook een moment aandacht voor verstilling, verdieping en verbinding.
Historische evocatie
Vandaag, vrijdag 17 augustus, vormt het Domein Menas in Sint-Maria-Aalter, op de grens van Oost- en West-Vlaanderen, de locatie voor de historische evocatie De bevrijding 1918-2018. Een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten, uitgerust zoals in 1918, met in hun zog een karavaan van onder meer veldkeukens, transportwagens en paarden roepen er die dag het bevrijdingsoffensief opnieuw in herinnering.
Expo over kleine helden
Aansluitend wordt tijdens een gebedsviering op een unieke manier stilgestaan bij het werk van de duizenden brancardiers, aalmoezeniers, broeders, verpleegkundigen, priesters … kortom de stille werkers van de Groote Oorlog. De tentoonstelling in de kapel van het domein, die vandaag na toespraken van staatssecretaris Pieter De Crem voor Buitenlandse Handel, opperaalmoezenier Johan Van Den Eeckhout van het Bisdom bij de Krijgsmacht, en de regionale overste Luc Lemmens van de Broeders van Liefde, brengt de Dienaars van God tijdens de Groote Oorlog in beeld. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen kennismaken met het dagelijks leven van deze mannen en vrouwen in oorlogstijd. De expo Dienaars van God tijdens de Groote Oorlog is nog tot 1 oktober 2018 te bezichtigen in de kapel Menas van de Broeders van Liefde.
Bron: Broeders van Liefde