Frankrijk herdenkt honderden gedeporteerde priesters
Aanstaande woensdag vindt in het Franse Rochefort (Charente-Maritime), op de vooravond van de jaarlijkse bedevaart naar Île Madame, een evocatie plaats over 800 priesters die ten tijde van de Franse Revolutie werden gedeporteerd. Tussen 1793 en 1794 zijn er vanuit de haven in Rochefort honderden priesters en religieuzen uitgewezen en de dood ingestuurd.
Het scenario is geschreven door de seminarist Louis Chasseriau. Hij ergerde zich naar eigen zeggen aan het feit dat die zwarte pagina uit de geschiedenis lijkt te zijn weggewist. De herinnering is nog slechts in de christelijke gemeenschap aanwezig. De kandidaat-priester richtte zich tot de plaatselijke parochie van Rochefort en tot Bruno Rougevin-Baville, die werd aangezocht voor de muziek. Voor het spektakel kan hij rekenen op vrijwilligers van plaatselijke verenigingen. Ik herinner niet alleen aan een onbekende pagina van de lokale geschiedenis, maar maak er ook een bezinning van over de zin van martelaarschap.
Louis Chasseriau: In de winter van 1793-1794 zijn alle priesters, die een eed weigerden af te leggen aan de nieuwe burgerlijke overheid, naar de havens van Bordeaux en Rochefort gestuurd. 800 priesters werden naar de beruchte gevangenissen in Guyana gedeporteerd. Vaak stond hen tyfus of scheurbuik te wachten. Wie de overtocht overleefde, werd geconfronteerd met ziekte en uitputting. Door de dood van Robespierre in juli 1794 eindigde de terreur. Van de gedeporteerde priesters overleefden er slechts 282 het avontuur. 500 geestelijken overleden op het eiland.
Bron: La Croix