Ontdek de geschiedenis van de basiliek van Tongeren

Bezoekers kunnen morgen zondag in de kelders van de Tongerense Onze-Lieve-Vrouwebasiliek verdwalen in de geschiedenis van de oudste stad van het land.
08/09/2018 - 11:12

Bezoekers kunnen morgen zondag, op Open Monumentendag, in het Archeologisch Museumvan de basiliek Tongeren kennismaken met de rijke collectie archeologische vondsten uit de ondergrond van de basiliek en het Vrijthof, vlak naast de basiliek. De meeste van die schatten, die in kelder onder de basiliek van Tongeren verzameld zijn, kwamen tussen 1999 en 2008, en dan vooral bij de aanleg van de nieuwe vloerverwarming in de basiliek, aan het licht. Het Archeologische Museum werd op 1 september geopend. Het vormt een tweeluik met de schatkamer van de basiliek, die sinds 2016 open is.

Het archeologisch museum van de basiliek in Tongeren opende op 1 september zijn deuren
Het archeologisch museum van de basiliek in Tongeren opende op 1 september zijn deuren © Teseum

De ondergrond van de Tongerense Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is een van de rijkste en meest tot de verbeelding sprekende vindplaatsen van de Lage Landen.

In 1999 werd gestart met het opbreken van de vloer van de basiliek om een nieuwe verwarming te installeren. Er werd toen ook besloten om archeologische opgravingen te houden. De intensieve opgravingen tot een diepte van drie meter namen uiteindelijk negen jaar in beslag. Ze leverden onder meer sporen op van Romeinse stadswoningen en resten van 7 kerken uit verschillende historische perioden, die boven elkaar werden gebouwd en verbouwd in diverse bouwstijlen. De oudste is de Romeinse basiliek uit de 4de eeuw, meest recent de huidige gotische basiliek uit de 13de eeuw.

Een multimediaparcours gunt de bezoekers van het nieuwe museum onder de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek een blik en inleiding op het boeiende verleden en de geschiedenis van Tongeren. In de audiogids, die de bezoekers meekrijgen voor hun traject vanuit de voormalige kapittelzaal langs een doolhof van gangen, trappen en donkere hoeken, vertellen twee acteurs op een boeiende manier en aangepast aan de leeftijd het verhaal van de oudste stad van ons land.