Archeologen vinden mogelijk bewijs van Exodus aan Jordaanoever
Nieuwe opgravingen van een team Israëlische archeologen lijken het Bijbelse verhaal van de Exodus, de uittocht van de Hebreeën uit Egypte en de aankomst in Beloofde Land Kanaän, te bevestigen. zijn. Een eerdere ontdekking van stenen structuren door de archeoloog Adam Zertal van de Universiteit van Haifa wees al in die richting, maar verschillende wetenschappers trokken die theorie toch ernstig in twijfel. Zij argumenteerden dat (permanente) bewoning op de betrokken site zo goed als onmogelijk is omdat de temperaturen er in de zomer makkelijk tot 45 graden kan oplopen en er door schaarse regenval te weinig water voorhanden is. Die archeologen vonden het daarom heel onwaarschijnlijk dat mensen zich toen in de Jordaanvallei zouden hebben gevestigd, met uitzondering van plekken met oases zoals Jericho.
Sinds 1978 heeft Zertal met zijn team in een gebied van 1.000 vierkante mijl in de westelijke Jordaanvallei resten gevonden van honderden oude nederzettingen. Een zeventigtal daarvan zijn in het vroege ijzertijdperk opgetrokken. De recente opgravingen van de archeologen Ralph K. Hawkins en David Ben-Shlomo op de site van Khirbet al-Mastarah in de Jordaanvallei, waar volgens de overlevering de stad Ataroth was gevestigd, bevestigen nu opnieuw dat dit gebied wel degelijk bewoond was. Wij hebben ruïnes van nomaden ontdekt, die de Bijbelse overlevering ondersteunen, klinkt het overtuiging.
3.200 jaar geleden werden de oude Israëlieten door de profeet Jozua naar het vruchtbare Kanaän geleid. Bijbels Archeologisch Tijdschrift
Er zijn nog geen sporen van de identiteit van de bouwers gevonden. Daardoor kunnen wij voorlopig nog niet bewijzen dat de kampen uit deze periode stammen. Als dat zo is, bewijst dit de Bijbelse overlevering van de Israëlieten die vanuit de oostelijke wildernis de Jordaanrivier tegenover Jericho overstaken en zich daarna in het heuvelachtige Kanaän vestigden, schrijven zij in het Bijbels Archeologisch Tijdschrift (BAR).
Volgens Hawkins en Ben-Shlomo zijn deze onherbergzame delen van de Jordaanvallei archeologisch nog steeds quasi onontgonnen gebied. In een gebied van nauwelijks enkele kilometers kunnen wij hier zien hoe het vroege Israël evolueerde van een nomadencultuur naar eerste nederzettingen, waar de Israëlieten zichzelf en hun vee beter konden beschermen.
Bron: BAR/Ha’aretz/Christian Post